Novosti dana

U Beogradu se održava godišnja konferencija - Vlade i privrednika Srbije „Izlaz iz sive ekonomije". Na skupu, koji se organizuje u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni i ekonomski razvoj, biće predstavljen novi Nacionalni program i plan za suzbijanje sive ekonomije. U programu se navodi da je cilj države da nelegalne tokove novca svede na društveno i ekonomski prihvatljiv nivo i stvori ambijent koji legalno poslovanje čini najlakšim i najisplativijim. Na skupu učestvuje premijerka Ana Brnabić, i ministri u Vladi Srbije, kao i nemački ambasador Tomas Šib.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija i istakao da je taj model najbolji i najpravedniji za naše nastarije sugrađane. Taj model, kaže,  podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u privredi. Naveo je da se sada rade računice u vezi sa tim modelom i napomenuo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

U Banjaluci je služenjem parastosa i polaganjem venaca obeleženo 27 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika. Nedostatak kiseonika bila je  posledica blokade srpske teritorije od hrvatskih i muslimanskih vojnih snaga, nakon čega je usledila operacija Vojske Republike Srpske "Koridor".

Posle saopštenja da Gugl planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom HUAVEJ u narednih 90 dana pošto su Sjedinjene Američke Države ublažile restrikcije toj kompaniji, izvesno je  da, za sada, korisnici Huavej telefona nemaju razloga za zabrinutost. Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da se sukob kineskog giganata i američke Vlade, neće odraziti na Srbiju. Ni mobilni operateri u Srbiji  ne očekuju bilo kakve probleme. Procenjuje se da u svetu oko dve i po milijarde ljudi koristi mobilne telefone Huavej kompanije.

Večeras počinje i 13-ti međunarodni festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!". Održava se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

Urednik emisije Nataša Raketić

Urednik vesti Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво