U središtu pažnje

U Srbiji se oko 300 hiljada parova bori sa sterilitetom. Za sada postoji mogućnost tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države i zamrzavanja i odmrzavanja embriona. I parovi koji su dobili jedno dete iz vantelesne oplodnje imaju pravo na još dva postupka.

Od nedavno su usvojeni i pravilnici o donaciji reproduktivnih ćelija i embriona, što će olakšati put do potomstva onima koji drugačije ne mogu da postanu roditelji.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, vantelesna oplodnja se sprovodi već 28 godina. Prva beba rođena je 1992. godine. Za gotovo tri decenije 10 hiljada parova bilo je na vantelesnoj oplodnji na toj klinici.

O vantelesnoj oplodnji, načinu na koji se sprovodi, uspešnosti procedure i rizičnoj trudnoći za našu emisiju govori prof. dr Jelena Stamenković Dukanac, šef Jedinice za dijagnostiku bolesti fetusa na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije.

Urednice Olivera Simić Milošević i Marina Stojadinović.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара