Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da u najvećem broju izađu u nedelju na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Pokrajine. Gostujući jutros u Dnevniku RTS-a, upozorio je da ne očekuje da izborni dan protekne mirno. Kaže da prištinske vlasti u ponedeljak nameravaju da uhapse srpske policajce kako bi oslabili odbranu severa Kosmeta i da je o tome obavestio međunarodne institucije.

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu parlamenta za 27. maj na kojoj će se naći izveštaj o Kosovu i Metohiji. Ona je kazala da će predsednika Srbije pozvati da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o Kosovu i Metohiji. "Očekujemo da u debati učestvuju svi poslanici, jer je ovo veoma važna oko koje je potrebno da se u parlamentu povede dijalog i da građani čuju političke stavove o tom pitanju, istakla je Maja Gojković. Debata će biti otvorena, a posle izveštaja, i uskladu sa poslovnikom, ćemo i glasati o njemu", predsednica parlamenta.

Danas počinje izgradnja deonice Koridora 11 "Preljina - Požega". Ta saobraćajnica biće duga 30,9 kilometara, a vrednost radova koje će izvoditi kineska kompanija „Čajna konstrakšn korporejšn" , iznosi 450 miliona evra. Rok za završetak radova je dve i po godine. Uz brži protok putnika i robe i taj deo auto-puta od Beograda ka Južnom Jadranu znatno će doprineti bezbednosti u saobraćaju.

Savet Evrope usvojio je deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji. Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su velikom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u radu glavnih organa Saveta Evrope "na ravnopravnoj osnovi". Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, uključujući i plaćanje članarine. Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao "ciničnu diplomatiju" da bi se spasao "dugoročni partner".

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи