Vreme sporta i razonode

Najlepši posao u Srbiji, da tri meseca putuje po našoj zemlji i o tom putu izveštava na društvenim mrežama, dobila je Ana Kostadinović iz Beograda, apsolvent novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Anin posao biće da obiđe više od 200 turističkih destinacija, da uživa u pogledu sa najlepših vidikovaca u Srbiji, poseti najznačajnije istorijske lokalitete, plovi rekama, oproba se u adrenalinskim aktivnostima, boravi u najpoznatijim banjama, uživa u najboljim gastronomskim specijalitetima, učestvuje u nekim od najpoznatijih manifestacija u Srbiji, upozna se sa različitim običajima, tradicijom i kulturom brojnih naroda koji žive u našoj zemlji. Evo prve prilike da Anu, koja će - bez sumnje- uskoro biti stalno kraj nas, na društvenim mrežama i u raznim medijima, predstavimo ovu mladu damu, višestruko aktivnu i u društvenom životu

Sporta će i danas biti u neograničenim količinama, kako dolikuje jednom ovakvom subotnjem popodnevu. Novak Đoković večeras od 20 časova igra polufinalni meč Masters turnira u Rimu sa Argentincem Švarcmanom, prethodno se igra drugi duel koji odlučuje finalistu, između Nadala i Cicipasa. Na tu temu, razgovaramo sa teniskim ekspertom, dugogodišnjim trenerom i selektorom Radmilom Armenulićem. U studiju će nam se pridružiti i mlada Andrea Stojadinov, neposredno posle uspeha na Evropskom kupu u Kaunasu, u Litvaniji. Mlada Pančevka, članica džudo kluba Crvena zvezda, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 48 kilograma. U junu su pred njom Evropske igre u Minsku, eto nove prilike za uspehe nadarene devojke, koja se bori i u juniorskom i seniorskom pogonu svog kluba i našeg državnog tima. 

Prvi Memorijal "Goran Bunjevčević Bunja", u znak sećanja na preminulog sportskog direktora FSS i dugogodišnjeg asa FK Crvena zvezda, održaće se u utorak 21. maja u SC FSS u Staroj Pazovi, uz učešće istinskih zvezda našeg fudbala. U sredu se od aktivnog igranja fudbala oprašta Vladimir Torbica, istinski majstor `bubamare` , savršeni džentlmen na terenu i van njega. Kuriozitet- odlazi u 39. godini sa `zelenog tepiha`, kao jedinstven primer igrača koji je sve vreme igrao u domaćim klubovima, ostavivši neizbrisiv trag u dresovima apatinske Mladosti i subotičkog Spartaka. Jedan od poslednjih njegovih igračkih razgovora je upravo danas u emisiji `Vreme sporta i razonode`. 

Najavljujemo, tokom emisije, veliki broj manifestacija koje se narednih dana održavaju širom naše lepe Srbije. `Beogradska biciklijada` zakazana je za 19. maj, istog datuma dešava se i Somborski polumaraton. Jedanaesti susret planinara- ravničara `Stara Tisa` u Bečeju je dan ranije. Udruženje odgajivača ovaca i koza `Vanj` iz Kumana organizuje `Dane ovčarstva`. Udruženje `Vredne Vlajne` za 19. maj priprema `Plašintijadu`, u Rudnoj Glavi, kod Majdanpeka. U Domu omladine Beograda narednog vikenda održava se manifestacija `Sladak život`. 

`Majski dani kulture` odvijaju se od 22. do 28. maja u Arilju. I ove godine u Tršiću se održava tradicionalni `Đački Vukov sabor`. Međunarodni festival fotografije `Fotorama fest` odvija se u Kragujevcu od 23. maja. Još jedan `Festival kulena` dešava se, u okviru `Dana Petrovca`, sledećeg vikenda u Bačkom Petrovcu. Smotra narodnog stvaralaštva `Zvuci Golije, Javora i Mučnja` zakazana je za 24. maj u Ivanjici. Biće reči i o `Beogradskom manifestu`, `Smotri ćirilične pismenosti` u Titelu, `Majskim susretima mladih muzičara` u Lazarevcu. Gost u studiju nam je Miško Plavi, kome će u sredu `Jugoton` održati promociju albuma `Hiljadu snova`, u prodavnici u Nušićevoj ulici. `Miško Plavi Trio` čine još Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić. obojica- kao i Miško- masjtori svog zanata, gošća na albumu je Ana Stanić.

U Bačkom Petrovcu pripremaju tradicionalnu manifestaciju narodnog stvaralaštva `Tancuj, tancuj`. U Vršcu je sve spremno za međunarodni bluz i džez festival `Jazztronic`. Dvadeset i sedmi put dešavaju se `Obzorja na Tisi`, odnosno `Dani Josifa Marinkovića` u Novom Bečeju. Internacionalni festival kubanske muzike i plesa `Cubanero salsa` festival biće od 23. do 26. maja u Novom Sadu. Četvrti internacionalni festival stripa i fantastike održava se ovog vikenda u Somboru. Na poznatom `Maglič festu` u Kraljevu očekuju nas muzičke grupe, stari zanati i zanatlije, princeze, trubaduri i žongleri...

Manjak vrhunskih sportskih stručnjaka u srpskom sportu sve je izraženiji problem zbog kojeg već duže vreme pojedini sportovi nemaju adekvatne rezultate.To se ponajviše oseća u fudbalu jer naši stručnjaci odavno ne pripadaju evropskom vrhu, i nema ih u najelitnijim evropskim ligama. Kako se to stanje može popraviti i zašto je struka u našem sportu zapostavljena pitanje je na koje smo odgovor potražili od dekana Fakulteta za sport i fizičku kulturu, Univerziteta u Beogradu, Saše Jakovljevića. Božidar Đermanović novi je selektor svih nacionalnih selekcija u kik boksu. Odbojakšice Srbije s uspehom su započele pripreme za prvo veliko takmičenje, Ligu nacija.

Na još neke događaje iz sveta koji nas okružuje danas ukazujemo pažnju. 23. maja u Centru za kulturu Majdanpek biće predstavljena knjiga Dejana Zlatića `Sjaj`. Rotari klub `Požarevac Viminacijum` naredne subote obeležiće 15 godina rada, posebnim humanitarnim okupljanjem. Reditelj Stevan Bodroža ide iz premijere u premijeru, govoriće nam nešto na tu temu. Ivana Pleskonja ima izložbu slika i grafika do 1. juna u glavnom gradu. Japanski umetnik Tacuši Aman iz pozorišne trupe `Macukaze no kai` predstavlja se ovih dana uživo beogradskoj publici. Svečano otvaranje osme sezone ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti predviđeno je za ponedeljak veče u `Gvarnerijusu`. Premijera obnove predstave `Kazanova protiv Don Žuana` zakazana je za 21. maj na sceni Opere i teatra `Madlenijanum`. 

I ove subote delićemo besplatne ulaznice našim slušaocima, ljubiteljima kulture. U tome nam pomažu Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Centar za kulturu Čukarica i Opera i teatar `Madlenijanum`. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво