Novosti dana

Američka kompanija NCR je na Novom Beogradu počela gradnju najsavremenijeg tehnološkog kampusa u koji će uložiti oko 90 miliona dolara. Zgrada kampusa prostiraće se na oko 30 hiljada kvadratnih metara. Početku radova u novobeogradskom bloku 42 prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, američki ambasador Kajl Skot, i čelnici NCR-a. Srbija u kampus investira 14 miliona evra, a da posao dobije oko 4 hiljade ljudi, naveo je predsednik.

Skupština Srbije počela je novu sednicu na kojoj će razmatrati više zakonskih predloga. Među kojima su i izmene Krivičnog zakonika, koje obuhvataju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela - teška ubistva dece, trudnica i nemoćnih, ali i pripremanje ubistva, kao novo krivično delo. Izmene su nazvane "Tijanin zakon". Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će oko tog zakonskog rešenja biti postignut konsenzus svih stranaka u Parlamentu. Parlament će raspravljati i o Zakonu o sprečavanju korupcije, kojim se proširuje nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije, koja će u svakom trenutku moći da proveri bankarske račune javnih funkcionera. 

U većem delu zemlje pada kiša, a prema najavi meteorologa, u pojedinim delovima zemlje u naredna tri dana pašće i do 60 litara kiše po kvadratnom metru. Sve službe su u pripravnosti. Na slivu Save očekuje se porast vodostaja. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da nema razloga za paniku i da neće biti poplava.

Jako nevreme pogodilo je region. U pojedinim oblastima zabeležene su rekordne količine padavina. Izlile su se reke. U Bosni i Hercegovini palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru. Na području Prijedora poplavljeno je 200 kuća, a u Tesliću je proglašena vanredna situacija, kao i u delovima Banja Luke. Nabujala Vrbanja odnela je privremeni pešački most u Čelincu pa  su se tokom noći oglasile sirene za uzbunu. Sirene su se oglasile i u naselju Trn u opštini Laktaši. Teška situacija je i na području Gradačca, Šamca i Maglaja. 

Večeras u Tel Avivu počinje 64. takmičenje za Pesmu Evrovizije koje se ove godine održava pod sloganom "Usudi se da sanjaš". Prve polufinalne večeri predstaviće se izvođači iz 17 zemalja, među kojima je i predstavnica Srbije. Nevena Božović će se takmičiti pod brojem devet sa pesmom "Kruna". U finale će ući po deset najbolje plasiranih zemalja posle dve polufinalne večeri. Prenos je od 21 čas  na Prvom programu naše televizije, na kanalu ER-TE-ES Svet i platformi ER-TE-ES Planeta, a tok takmičenja moći ćete da pratite i na našem programu.

U Kanu večeras počinje 72. Međunarodni filmski festival. Otvoriće ga film Džima Džarmuša "Mrtvi ne umiru". U trci za Zlatnu palmu, do 25-og maja, biće prikazan 21 film. U 5 dugometražnih i 4 kratkometražna programa biće prikazano na stotine premijera uključujući nove filmove Tarantina, Almodovara, braće Darden, Terensa Malika i mnogih drugih.

Urednik i voditelj Nataša Raketić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво