Talasanje - Šetnja

Prognoze Svetske banke su da Srbija u narednih godinu dana može da udvostruči svoj bruto društveni proizvod na sedam odsto, što bi znatno uticalo na povećanje životnog standarda građana. Državni zvaničnici poručuju da će u najkraćem mogućem roku sprovesti sve neophodne reforme kako bi bio obezbeđen rast BDP-a. O potencijalima da se takve najave ostvare u skorije vreme razgovaramo sa Milojkom Arsićem, profesorom  Ekonomskog fakulteta.

Da li spor Ankare i Kipra oko podvodnog istraživanja energenata u istočnom Mediteranu ponovo preti da poremeti inače loše odnose između dve zemlje? Koliko su najave Turske da će početi potragu za naftom i gasom dodatno umanjile mogućnost obnove pregovora o ujedinjenju podeljenog ostrva? U razgovoru sa našim stalnim dopisnikom iz Atine Majdom Šimunec čućete i najnovije informacije u vezi sa nezapamćenim zločinima koji je počinio prvi serijski ubica na Kipru.

Kakav vazduh udišemo? Čime se objašnjava podatak da su u pojedinim gradovima zagađenja višestruko veća od dozvoljenih? Dokle se stiglo u realizaciji najavljenih mera, poput subvencija na uvoz elektronskih i hibridnih automobila, gašenja kotlarnica, otvaranja mernih stanica...Zbog čega zagađen vazduh ima više uticaja na pojavu raznih oboljenja od neispravne vode i hrane koju unosimo, pitamo dr Elizabet Paunović, konsultanta Svetske zdravstvene organizacije.

Svetlana Mladenović će vam predstaviti dela inostranih pisaca koji su izazvali veliku pažnju domaće javnosti. Mlada austrijska književnica Karolina Šuti je boravila u našoj zemlji i govorila o prevodu svog romana „Mora da sam jednom hodala po mekoj travi" za koji je 2015.godine dobila nagradu Evropske unije za književnost. Švedska književnica Mirja Unge je za zbirku priča „Bata je sit" dobila više prestižnih nagrada.

Urednik i voditelj: Dijana Ivanov Kadić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво