Vreme sporta i razonode

Planinarsko sportski klub `Pobeda` osvajao je sve moguće vrhove širom sveta, ali poslednja avantura bila je za pamćenje i istoriju. Na najviši vrh zapadne Afrike Tubkal, popelo se i dvoje petnaestogodišnjaka- Milica Knežević i Momčilo Kralj. Milica i Momčilo od 2010. su planinari i članovi PSK `Pobeda`. Momčilo je popeo nekoliko vrhova preko 2000 nadmorske visine i kategorisani je sportista II ranga. Milica je ove godine stekla uslov za kategorizaciju. Oboje su završili osnovnu planinarsku obuku. Sa njim će u studiju Radio Beograda 1 biti i vodič Ranko Kralj.

Verujemo da će naši slušaoci uživati i u razgovoru sa najstarijim srpskim polumaratonacem Vladom Stevanovićem, kome je punih 85 godina, ali ne propušta takmičenja u zemlji i regionu, makar je ovim sportom počeo aktivno da se bavi tek u svojoj 55. godini. Kuriozitet je da Čika Vlada, kako ga od milja zovu u atletskim krugovima, trči sa ugrađenim pejsmejkerom. Vrh planine Olimp osvojio je u osamdeset prvoj godini. Odmah posle ove emisije, kreće put Banjaluke, gde je prošle godine bio promoter tamošnjeg maratona. trči i stipl čez, sa preprekama, mnogo puta oprobao se i uz penjanju uz stepenice, od zgrade `Geneksa`, preko `Beograđanke` do tornja na Avali. Osvajač je brojnih medalja, ima lepa iskustva sa gostovanja u raznim gradovima bivše Jugoslavije. Geolog je u penziji, formu - pored treninga- održava i kroz redovnu nabavku potrepština za kuću, u pijaci i diskontima, tako se dogovorio sa suprugom, koja mu je bila glavna podrška i onda kada je, pre tri decenije, odlučio da se upusti u ovu divnu priču.

Dolazi nam u goste i bajkerka Ana Radžić, ambasadorka vožnje za Srbiju. Ona i njene koleginice bile su deo međunarodne ženske moto-štafete, koja se vozila između Velike Britanije i našeg Preševa. Sa njom dolazi još jedna članica ove ekipe, Marija Petrović, koja takođe ima puno lepih priča o stvaranju moto-sestrinstva i borbi bajkerki protiv raka. Svakog vikenda su u akciji, obavljaju neku od humanih misija i, kroz lepo druženje na dvotočkašima, šire ideje dobre volje.

Najavljujemo i rok festival `Proleće na Vršačkom jezeru`, koje u Banat dovodi mnoga poznata muzička imena. Gosti u studiju, kao predstavnici ove manifestacije, biće Mijodrag Vukojević,organizator festivala i Kristian Petku, operativni menadžer. U studiju će im se pridružiti Saša Kostić, osnivač i lider `Rock cirkusa`, koga čine deca školskog uzrasta, uglavnom srednjoškolci i stariji osnovci koji izvode isključivo rok muziku. Cilj im je prvenstveno da mladima ponude alternativu u moru šunda i kiča koji su prisutni u takozvanoj "popularnoj" muzici. `rock cirkus` će takođe uzeti učešće na rok samitu, koji se održava drugu godinu uzastopno, s tendencijom da u skorije vreme bude jedan od značajnijih u zemlji.  

Sutra se na planini Stolovi kod Kraljeva održava manifestacija `Narcisu u pohode`, u organizaciji Planinarsko-smučarskog društva `Gvozdac`. Povodom obeležavanja hramovne i opštinske slave Sveti Vasilije Ostroški, opština Leposavić i lokalni savet mladih organizuju koncert grupe `Galija`, kao i druge programske sadržaje, među njima i međunarodnu atletsku trku. U Zvečanu je od 14. do 18. maja ` North City Jazz and Blues festival `. U isto vreme biće postavljena i likovna kolonija u kupinovu, kod Pećinaca. U Kosjeriću se 16. maja održava atletska trka `General Svetomir Đukić`. Izdvajamo i Univerzitetski sportski turnir `Belgrade Sport Tournament 2019`. U Jagodini je od 18. do 20. maja Memorijalni kup u sportskom višeboju `Potpukovnik Goran Ostojić`. Naredne subote, 18. maja, Beograd i većina gradova Srbije biće u znaku `Noći muzeja`. 

Osmo međunarodno muzičko takmičenje `Fantast` održava se u Bečeju od 13. do 23. maja, u organizaciji Škole za osnovno muzičko vaspitanje i obrazovanje `Petar Konjović`. `Baby Exit`, ili festival optimizma, i tako ga zovu, održava se narednog vikenda u Novom Sadu. U istom gradu, održava se i tradicionalna biciklistička trka `Trofej sajamskih gradova`. Novo, dvadeset četvrto izdanje međunarodnog festivala nove muzike `Ring Ring` dešava se od 15. do 25. maja u Beogradu. Atraktivan koncert Simfonijskog orkestra i hora RTS biće održan 15. maja u Centru `Sava`, na repertoaru je muzika Volfganga Amadeusa Mocarta. Izložba crteža crnogorske umetnice Marije Kapisoda `Tišina je u toku` odvija se u `Galeriji 73` na Banovom brdu.  

U susret drugom albumu, grupa `Dingospo Dali` sutra uveče svira u Kulturnom centru `Grad`. Prestižna nagrada Grafičkog kolektiva `Veliki pečat` za 2019. godinu jednoglasno je dodeljen Ljiljani Stojanović za rad `Snaga linije`, u tehnici linoreza. Gostujuća izložba `U ogledalu`, Zemaljskog muzeja u Sarajevu, otvorena je u Etnografskom muzeju u Beogradu. U okviru promotivnih koncerata koji najavljuju šesti horski festival `Slobodan Bursać`. u Reformatorskoj crkvi u Zrenjaninu, sutra će nastupiti mešoviti hor `Slavej` iz Bugarske. U Gradskoj biblioteci u Vršcu sinoć je otvorena izložba slika Godane Stanković, pod nazivom `Vilinski snovi`. Dobitnica nagrade "Žanka Stokić" je glumica Gorica Popović - jednoglasno  je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja, koje već sedamnaest godina dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac. 

Podelićemo i ove subote besplatne ulaznice za lepa kulturna dešavanja, u tomu nam pomažu Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica i Opera i teatar `Madlenijanum`. Muzička ponuda- `garnirung` od festivalskih numera iz zlatnog doba domaće zabavne muzike, do aktuelnih hitova sa svetskih top- lista. Neće izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Čućemo detalje vezane za Kros RTS-a, ispratitit Masters turnir u Madridu, kretanje rezultata na utakmicama važnijhi fudbalskih šampionata Evrope, saopštavati aktuelnosti iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života, iz sveta koji nas okružuje.  

Urednik i voditelj - Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво