Novosti dana

Beograd i Priština su u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja pitanja Kosova i Metohije, istakao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju na Samitu lidera procesa saradnje Brdo-Brioni u Tirani. Problem se, poručuje, ne može rešiti bez Srbije, a tome, kako kaže, ne doprinose skupovi na koje se pozivaju i oni kojih se to uopšte ne tiče. Predsednik Vučić i predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naglasili su da je regionalni skup u Albaniji pokazao koliko raznovrsnih sukoba ima, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i šire. 

Tradicionalno, povodom Dana pobede nad fašizmom, na Crvenom trgu u Moskvi održana je sedamdeset četvrta vojna parada. Učestvovalo je trinaest hiljada vojnika, koji su se godinu dana spremali, i prikazano je više od 130 komada najmodernijeg naoružanja. Događaju nisu prisustvovali strani zvaničnici, a predsednik Putin je u svom govoru poručio da će Rusija raditi sve kako bi osigurala visoku borbenu spremnost, ali kako je istovremeno otovrena za saradnju sa svima koji su spremni da se suprotstave terorizmu, neonacizmu i ektremizmu.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, ministar odbrane Aleksandar Vulin je kao izaslanik predsednika Srbije, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića - uz najviše državne i vojne počasti, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Na Groblju oslobodilaca Beograda održana je državna ceremonija odavanja počasti žrtvama Drugog svetskog rata, koju je predvodio ministar za rad Zoran Đorđević.

U Moskvi je održana tradicionalna šetnja „Besmrtni puk", a ove godine na njemu je učestvovala i delegacija iz Srbije. Kolonu je predvodio ruski predsednik Vladimir Putin. Srpsku delegaciju predstavljali su general Božidar Delić, general Miroslav Lazović, pukovnik Zoltan Dani i advokat Goran Petronijević. Oni su tokom šetnje nosili pano na kom su prikazane slike svih njihovih kolega iz 250. raketne brigade koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju. Manifestacija besmrtni puk održava se i u Srbiji u nekoliko gradova.

Viši sud u Podgorici proglasio je za krive sve optužene za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016-te godine. Osuđeni su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar". Njih dvojica se danas nisu pojavili u sudnici.  Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora  i stvaranje kriminalne organizacije, izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora. Presuda je prvostepena i optuženi će imati pravo žalbe.

Danas se otvara Bijenale savremene umetnosti u Veneciji.U Prodajnoj galeriji Beograd priređena je grupna izlozba Vladislava Šćepanovica, Dragana Zdravkovića, Ivana Grubanova i Vladimira Perića.  Zajedničko u stvaralaštvu četiri autora jeste nastup na prestižnoj smotri savremene umetnosti u Veneciji. Dela Šćepanovića, Zdravkovića,  Grubanova , Perića  u Galeriji Beograd do 31.maja. 

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво