Talasanje - Šetnja

Devetog maja 1950, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja nove organizovane Evrope koji je trebalo da unapredi život pojedinaca i naroda. Datum koji je postao opšteevropski simbol i uvažen praznik slavi se kao DAN EVROPE. Koliko od njegove suštine još živi u zajednici 28 država? Gde su se i zašto ispoljile slabosti? Ima li snage da opstanu vrednosti na kojima je sazdana? Sagovornici su nam Vladimir Međak iz Evropskog pokreta Srbije i naša koleginica Nataša Jokić, koja već godinama prati rad evropskih institucija.

U međunarodnom kalendaru važnih datuma 9. maj obelezava se i kao DAN PTICA. Tim povodom govorimo o očuvanja retkih vrsta i zaštiti njihovih staništa. Jedan od najlepših primera je rezervat prirode UVAC, koji se sa kolonijom beloglavog supa svrstava na prvo mesto na Balkanu i drugo u Evropi.

Maj je već tradicionalno i mesec matematike. U predvečerje ove manifestacije nasi mladi matematičari obradovali su nas osvajanjem prvog mesta na balkanskoj matematičkoj olimpijadi. To je samo još jedan u nizu vanserijskih rezultata koje u ovoj disciplini postižu nasi učenici. Tim povodom razgovaraćemo sa predsednikom Društva matematičara Srbije, Vojislavom Andrićem, a ugostićemo i nekog od pobednika u Moldaviji.

Čućemo i segmente nove emisije KOJEKUDA o tradicionalnoj kuhinji jugoistočne Srbije.

Urednik i voditelj je Olivera Stajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво