Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije o sastanku o Zapadnom Balkanu održanom u Berlinu prošle nedelje, kao i o zastoju dijaloga sa Prištinom. Kako je saopšteno iz Predsedništva, razgovor je bio otvoren, konstruktivan i sadržajan. Predsednik Vučić je rekao da se Srbija, bez svoje krivice, nalazi u teškoj poziciji i da ne razume uvođenje prištinske takse, ni donošenje novih rezolucija protiv Srba i srpskog naroda.

Sagovornici su pozvali predsednika Srbije na uzdržanost i nastavak ozbiljnog i odgovornog rešavanja problema u regionu radi potpune stabilizacije političkih prilika. Vučić je rekao da će se Srbija ponašati racionalno i ozbiljno, te da će, čim Priština ukine taksu, nastaviti dijalog pod okriljem Evropske unije.

Vučić danas putuje u Rim da bi se sastao sa potpredsednikom italijanske vlade i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem. Glavna tema biće Kosovo i Metohija. Salvini se zalaže za preispitivanje kosovske nezavisnosti. Predsednik Srbije potom odlazi u Tiranu na Samit procesa Brdo-Brioni, gde će večeras razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Sarajevu na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj da je za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana potrebno da političari slede poslovne ljude jer, kako je rekla, kada ima manje prostora za politički dijalog, onda je pametno da umesto politike govori ekonomija. Brnabićeva je istakla da je politički dijalog između zemalja u regionu ključni da Zapadni Balkan ispuni pun ekonomski potencijal. Navela je da je za razvoj regiona bitna i infrastrukturna povezanost, odnosno izgradnja novih autoputeva i železnica koji će povezivati zemlje Zapadnog Balkana. Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3 hiljade učesnika.

U Nišu je održana generalna proba za vojno-policijsku paradu "Odbrana slobode", koja će biti održana u petak. Na paradi će učestvovati 4.000 vojnika, 300 borbenih vozila i oko 40 aviona i helikoptera.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će Teheran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma i dao je rok od 60 dana ostalim potpisnicama da ispune obaveze, posebno one koje se tiču bankarske sfere i trgovine iranskom naftom. Rohani je upozorio da će Iran, ukoliko se ne postignu bolji uslovi, nastaviti sa proizvodnjom oruzja koje sadrzi obogaćeni uranijum. Pisma je uputio liderima Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kine, Rusije i Evropske unije.

Obeležava se Svetski dan borbe protiv raka jajnika, koji je prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. U svetu se godišnje registruje 250 hiljada obolelih, a 140 hiljada žena izgubi bitku sa tom bolešću. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 900 žena, a premine ih skoro 500.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи