Novosti dana

U Donjoj Gradini najvećem stratištu logora Jasenovac, Republika Srpska i Srbija obeležavaju Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina. Logor Donja Gradina nastao je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. U njemu je ubijeno i zakopano 360 hiljada ljudi, uglavnom Srba. Centralna manifesticija održava se u Spomen-području Donja Gradina, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je kao licemerje to što oni koji su ga napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju i odbacivali taj plan sada tvrde da nisu ni znali za taj plan.On je naveo kako na bilo koji način nije želeo da okrene leđa Angeli Merkel i Emanuelu Makronu posle izvanrednih susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i Rusije Vladimirom Putinom.Vučić je ukazao da moramo kao na ivici žice da vodimo računa o svojim interesima, ali i da budemo racionalni i odgovorni. Objasnio je da ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritiska nekih zemalja, njihovih obaveštajnih službi, koje su pokrenule sve svoje agenture po raznim zemljama, kako političke, tako i medijske, da rade a priori protiv takvih rešenja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je vojnim snagama da pojačaju napade na ekstremiste u Pojasu Gaze, kao i prisustvo oko palestinskih enklava nakon dvodnevnog intenziviranja prekograničnih sukoba. Sukobi izraelske vojske i palestinskih snaga nastavljeni su i noćas, a u protekla 24 sata na Izrael je ispaljeno više od 400 raketa. Izraelske vazdušne snage gađale su , u znak odmazde, mete širom Pojasa Gaze.

Završava se odmor za sve one koji su spojili uskršnje i prvomajske praznike, a đaci se sutra vraćaju u školske klupe. U popodnevnim časovima, očekuju se veće gužve na putevima, a samim tim i duža čekanja na graničnim prelazima. Vozače upozoravamo na dodatni oprez i zbog najavljene kiše i pljuskova širom zemlje.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Marica Serdar.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара