Vreme sporta i razonode

Atletičarka Marija Stambolić, čija je specijalnost staza na 800 metara, upravo se vratila iz Dalmacije, odakle nosi najlepše moguće utiske. Ne samo zbog trijumfa na jakom turniru u svojoj disciplini, nego i zbog pažnje koja joj je ukazana i toplog dočeka drugih učesnika organizatora takmičenja u gradu pod Marjanom. Pre Splita, članica Omladinskog atletskog kluba Beograd trijumfovala je na prolećnom prvenstvu glavnog grada u krosu, pamti se i februarsko učešće na Balkanskom šampionatu u dvorani, u Istanbulu, gde je istrčala svoje najbolje vreme i Srbiji donela dragoceno bronzano odličje. Nova takmičenja slede, o svemu tome ovog popodneva sa velikom nadom našeg atletskog sporta, koja vredno radi pod stručnim vođstvom trenera Novice Pantelića. Valja istaći da je završila Kansas State University, gde se potkovala za menadžment i komunikacije, tako da ne mora da brine za svoju budućnost, ni u jednom smislu. Još jedan lep primer da knjiga i odlični sportski rezultati mogu zajedno, samo kad se hoće.

Vesna Piperski Cucić, naša naredna gošća ovog popodneva, obeležava 25 godina kako je u rvačkom sportu, u ulozi arbitra čije se procene poštuju i u svetskim okvirima. Istina, uz ovaj sport  je mnogo duže, zahvaljujući ocu, rvačkoj legendi Branislavu Piperskom, uz koga se non-stop igrala u dvorani, potom i izučila tajne ovog, po nas, trofejnog borilačkog sporta. Na upravo održanom Evropskom prvenstvu u Bukureštu, Vesna i njene kolege Rudolf Lerinc i Nikola Torbica, svi sa najvišim sudijskim zvanjem, ostavili su impresivan utisak. Ukoliko sve bude kako im predviđaju, lako se može dogoditi da ih gledamo i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Vesna je, inače, profesor srpskog jezika i književnosti u zrenjaninskoj osnovnoj školi `Petar Petrović Njegoš`, podjednako uživa u ulozi rvačkog sudije, prosvetnog radnika i onoj najbitnijoj, ulozi majke i supruge.

Košarkašice Crvene zvezde 31. put u klupskoj istoriji osvojile su titulu prvaka države, nakon što su savladale novosadsku ekipu 021 sa 3:0 u finalnoj seriji Prve lige Srbije. Snežana Bogićević bila je najefikasnija, Mina Đorđević najkorisnija igračica završnice plej-ofa, dok je konce u igri držala Aleksandra Katanić, kapiten `crveno-belih` devojaka. Još jedna dupla kruna u vitrinama kluba, ali i sve bogatijoj kolekciji trofeja ove nadarene devojke iz Smederevske Palanke, koja zaista kapitenski predvodi svoju ekipu. Aleksandra će nam se takođe pridružiti ovog popodneva u studiju.

Sjajna završnica prvenstva u konkurenciji odbojkašica. Iskrene čestitke ekipi Jedinstva iz Stare Pazove, kao i Železničara iz Lajkovca, koji je - posle pet urakmica - u finalnoj seriji došao do titule. Ovo je prvo šampionsko zvanje popularnih dizelki, ujedno i dupla kruna za ekipu koju s klupe predvodi trener Mirjana Musulin. Nekadašnja igračica Crvene zvezde, potom trener u Vizuri, Zvezdi i sada `Želji`, nastavlja lepu sportsku priču ove porodice. Njenog oca Slobodana svakako dobro pamte navijači Crvene zvezde, jer je bio dugogodišnji lekar `crveno belih` fudbalera. Mirjana je pokazala da je potpuno sazrela kao stručnjak, ima svoju viziju i prpoznatljiv trenerski potpis u igri ekipe iz Lajkovca, sada krunisan sa dva dragocena trofeja.

Tokom emisije čućemo razgovor sa ministrom prosvete u vladi Republike Srbije Mladenom Šarčevićem, u vezi Krosa RTS-a. Prvi čovek Saveza za školski sport Srbije i predsednik Sportskog komiteta Međunarodne sportske školske federacije Željko Tanasković govori o 54. Majskom odbojkaškom turniru u Beogradu. Predsednik Stonoteniskog saveza Srbije i još uvek naš prvi reket Aleksandar Karakašević uključuje se sa turnira `Beograd Open`. Ragbi klub Crvena zvezda ispisuje istoriju. 65 godina od odigravanja prve ragbi 13 utakmice u Srbiji, dve domaće ženske ekipe odigrale su prvu zvaničnu ragbi liga utakmicu na Adi Ciganliji.

Srbija će na jubilarnom, pedesetom takmičenju `Relly Bulgaria` prvi put nastupiti kao reprezentacija na značajnom šampionatu u auto sportu, biže to od 9. do 12. maja u Varni. Pod geslom `Probudi zmaja u sebi`, 11. maja održava se peti Beogradski dragon boat festival, uz veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva, o tome nam priča reprezentativka u ovom sportu Ana Duduković. 

U Sportskom centru `Šumice` 11. maja održava se regionalno takmičenje brazilske džiju-džice, u organizaciji sportskog društva `Lutador`. Narednog vikenda očekuje nas Međunarodni drinski gastrofestival u Ljuboviji, pred nama je i Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Izložba fotografija posvećena Dositeju Obradoviću u toku je u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Savremeni novosadski grafički dizajn u formi izložbe predstavljen je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. U selu Bistrica kod Petrovca na Mlavi sutra se održavaju `Dani vodeničara i pomeljara`, a naredne subote sajama bačijara, pod nazivom `Bačijada`. Najavljujemo i sabor narodnog stvaralaštva `Đurđevdanski susreti- molitva pod Midžorom`. Međunarodni lutkarski festival `Zlatna iskra` održava se od 7. do 11. maja u Pozorištu za decu u Kragujevcu. Najnoviji mjuzikl `Viva dance` akademije pod nazivom `Ko se boji Isidore Dankan` biće izveden 9. maja u Pozorištu na Terazijama, o čemu nam priča koreograf Gordana Oreščanin.

Promocija knjige o kultnom sastavu `Joy Division` biće u sredu, 8. marta u Kulturnom centru `Grad`. Sutra se održava sedma Novosadska razmena knjiga, u kulturnoj stanici `Eđšeg`. U toku je tradicionalni moto-skup u Sremskoj Mitrovici. originalna beleška Tomasa Alve Edisona, u vezi sa razvojem filmske industrije, stigla je u Beograd. Veče Dilana Hormana i Gorana Stojičića i veče pod nazivom `Mali jezici pišu veliku književnost` pobuđuju pažnju iz ponude kluba `Polet` u Cetinjskoj ulici. U galeriji `Art 55` u Nišu u utorak će biti otvorena izložba umetnice Marije Curk. Lea Vidaković i Matija Debeljuh od večeras izlažu u galeriji Kulturnog centra Beograda. Francuski institut od 10. do 16. maja organizuje `Molijerove dane`. Udruženje vizuelnih umetnika Užica najavljuje grupnu izložbu Jelene Ilić, Ane Piljić- Mitrović i Dragane Dragutinović. Klub za sinhronizovano plivanje `Tašmajdan` tokom maja meseca ima besplatnu školu plivanja. 

Tokom emisije besplatne ulaznice za kulturna dešavanja našim slušaocima dodeliće `Akademija 28` i Opera i teatar `Madlenijanum`. Pratićemo sve sportske aktuelnosti, računajući i kretanje rezultata na bitnijim evropskim fudbalskim šampionatima. Tu je i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво