Moja knjiga

Bojan Čolak, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, govori o tome zašto voli knjigu pesama Alekse Šantića. U svojoj Istoriji nove srpske književnosti Jovan Skerlić je o Aleksi Šantiću zapisao: ''On ima dve omiljene teme: intimna osećanja mladosti koja prolazi i žarke ljubavi prema narodu. Iskren i prirodan, on u stihove meće otkucaje svoga srca, i peva ne kao pesnički zanatlija no kao čovek koji je ta osećanja sam preživeo, kazuje misli o životu do kojih je sam došao''.

Aleksa Šantić (1868-1924) bio je vrlo popularan kod čitalaca, ljudi su njegove stihove voleli, o čemu svedoči činjenica da se veliki broj njegovih pesama i danas peva uz muziku. Pesme kao što su Emina, Pretprazničko veče, Veče na školju, Ostajte ovdje, Jedna suza i danas su popularne kod čitalaca. Aleksa Šantić je svojom poezijom obuhvatio širok spektar tema i motiva, od kojih su najuspelije pesme sa ljubavnom i rodoljubivom tematikom, kao i pesme sa socijalnim motivima.

Bojan Čolak je objavio veći broj stručnih radova, a pisao je tekstove i o Aleksi Šantiću. U Šantićevom delu naš sagovornik vidi tragove postojanja svojevrsne krize usamljenosti moderne individualnosti, koja je dovela do toga da pesnik potraži utočište u okretanju porodici i patrijarhalnoj kulturi.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво