Zabavnik

Gabriela Šasnel rođena je u francuskom gradu Saumuru 19. avgusta 1883. godine, iako je kasnije tvrdila da je rođena 1893. kao druga ćerka jednog uličnog prodavca u Auveržneu. Gabriela je bila vanbračno dete. Njena majka, koja je ljude oko sebe lagala da je u braku, krstila je malu Gabrielu očevim prezimenom. Greškom su joj u krštenici izostavili slovo s. Ovaj lapsus nikada nije korigovan, tako je od Šasnel greškom crkvenog službenika nastalo ime velike dive modne scene madam Šanel.

Mali Erazmo Jakobs igrao se tog aprilskog dana godine 1867. sa drugovima na obali reke Oranje, na periferiji grada Hoptauna. Zaneti partijom piljaka dečaci nisu ni primetili prolaznika koji je zastao i posmatrao ih.

 

Namernik se zvao Šalk Van Nikerk, a pažnju mu je privuklo svetljucanje mutnog staklastog kamenčića u rukama dečaka Erazma.

- Hoćeš li da mi daš taj kamenčić, mali?- obratio se Nikerk dečaku - Samo da pogledam.

Dečak je slegnuo ramenima, pružio mu kamenčić i rekao:

- Možete ga zadržati gospodine, ja imam drugi.

I Erazmo je nastavio igru potpuno zaboravivši na događaj. Već posle nekoliko dana Hoptaunom se, brzinom munje, pronela vest: Holanđanin Šalk Van Nikerk poseduje dijamant od 21 karat! Bio je to isti onaj piljak koji je mali Erazmo poklonio nepoznatom prolazniku...

U Zabavnikovu muzičku ktijicu spakovali smo neke rok muzičare koji su izbačeni iz bendova neposredno pre nego što su ti bendovi postali slavni širom sveta. Počećemo sa Pitom Bestom, koji je poznatiji kao „peti Bitls"...

Urednik i voditelj: Milena Šiškin

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво