Novosti dana

Pet osoba je poginulo, a pet je povređeno u direktnom sudaru kamiona sa prikolicom i autobusa na putu između Kuršumlije i Prokuplja. Autobus je potpuno izgoreo. Na licu mesta poginuli su vozači oba vozila i još dve putnice autobusa "Niš ekspresa", koji je potpuno izgoreo. Peta osoba, žena stara 50 godina, preminula je u KC Niš tokom operacije. U KC Niš zbrinute su još dve teško povređene osobe, koje su sada u stabilnom stanju. Sudar se dogodio oko 6.45 kod mesta Barlovo, na malom mostu koji se nalazi iznad potoka. Prema nezvaničnim informacijama, autobus je iznenada promenio traku i udario u kamion paraćinskih registracija.

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Berlinu sa predsedavajućim Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginterom Krihbaumom. Na sastanku je bilo reči o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i o zastoju u dijalogu sa Prištinom. Predsednik Vučić poručio je da je moralna i politička pozicija Srbije posle samita u Berlinu snažnija nego ranije i da smo u mnogo boljoj poziciji -ali da nas čeka teško vreme i mnogo problema. Komentarišući neumerene zahteve Prištine, predsednik je istakao da njihova pozicija u potpunosti zavisi od Beograda. Srbija je, podseća, međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih nacija, tako da joj nije potrebno da je Kosovo prizna. Važno je, ističe, da se ponašamo odgovorno i da razmišljamo kako da pronađemo kompromisno rešenje, što ne možemo bez dijaloga. Za to je potrebno ukidanje prištinske takse -podvukao je predsednik Srbije.

Beograd i Priština su saglasni da nastave napore u primeni postojećih sporazuma i konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, uz posredstvo Evropske unije kako bi se postigao sveobuhvatan i konačan sporazum, navedeno je u saopštenju na zvaničnom sajtu nemačke kancelarke. U saopštenju se navodi koliko je značajan konačni, pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Na samitu u Berlinu nisu usvojeni zajednički zaključci, niti potpisivana formalna dokumenta.

Japanski car Akihito u prvoj u nizu ceremonija nakon kojih će zvanično abdicirati, izrazio je želju da nova era njegovog sina, budućeg cara Naruhita, donese "mir i sreću" ljudima u Japanu i širom sveta. Akihito se zahvalio narodu na podršci tokom 30-godišnje vladavine. Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vremenu, odnosno 17 časova u Srbiji, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači "lepa harmonija". Akihito je prvi car koji će abdicirati u proteklih 200 godina.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи