Kod dva bela goluba

IN MEMORIAM: Petar Omčikus (1926-2019)

U večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'' slušaćemo sećanja našeg čuvenog slikara i akademika Petra Omčikusa na odrastanje i umetničko sazrevanje, na formiranje Zadarske grupe, odlazak u Pariz "na samo par meseci"... a čućemo i njegova razmišljanja o slikarstvu.

Petar Omčikus rođen je 1926. godine u Sušaku kod Rijeke. Od 1941. godine pohađao je Školu primenjenih umetnosti u Beogradu a 1943. priključio se Narodnooslobodilačkom pokretu. Po završetku rata 1945. upisao je Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ivana Tabakovića. Akademiju je napustio 1947. godine i zajedno sa svojim istomišljenicima (među kojima su bili i Kosara Bokšan, Mića Popović, Milorad Bata Mihailović) osnovao je poznatu „Zadarsku grupu", koja je bila i prva jugoslovanska „umetnička komuna". Dve godine, 1949. i 1950. živeo je u Rijeci a 1951. pristupio je grupi „Jedanaestorica" u Beogradu i ostvario svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji ULUS-a. Od 1952. sa suprugom Kosarom Bokšan živeo je (1925-2009) u Parizu, a te godine u Londonu izlagao je sa „Londonskom grupom". Zajedno sa Kosarom Bakšan osnovao je 1968. godine međunarodnu slikarsku koloniju u Vela Luci, na Korčuli.

Petar Omčikus se oprobao u velikom broju slikarskih žanrova. Pored slikarstva bavio se skulpturom, gravirom, ilustracijom i mozaikom.

Autor emisije: Rebeka Levi

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво