Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Kosovu i Metohiju.Vučić je ruskog predsednika obavestio o razvoju situacije u južnoj pokrajini i u kom pravcu ide rešavanje kosovskog pitanja. On je zahvalio Rusiji na podršci, posebno u očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije. Putin je ponovio da Rusija pažljivo prati situaciju i da će podržati Srbiju. Naveo je i da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje i da mu je drago što sa predsednikom Vučićem može da razgovara o bilateralnim i regionalnim pitanjima. Predsednici su razgovarali i o energetskoj i vojno-tehničkoj saradnji, kao i o radovima koje ruske železnice izvode na deonici Stara Pazova - Novi Sad. Predsednik Vučić razgovarao je u Pekingu i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Saglasili su se da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja, ali da je neophodno unaprediti privrednu saradnju.

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus Hristos razapet na krstu žrtvujući se za sve ljude primanjem svih grehova čovečanstva. To je najtužniji dan za hrišćane, ali istovremeno i uvod u radost Vaskrsenja, kada je Gospod pobedio zlo i doneo večni život. U pravoslavnim hramovima danas se ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se u Vatikanu sa papom Franjom. Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske izjavio da je zadovoljan sastankom i da je potrebno nastaviti saradnju institucija Republike Srpske i BiH sa Katoličkom crkvom. Naveo je da je papi preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja. U Dodikovoj pratnji bila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Uoči sastanka, njih je dočekala postrojena garda. Dodik se sastao i sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron održao je sinoć prvu veliku konferenciju za medije otkako je 2017-te godine postao šef države.To je, kaže, rezultat tromesečne nacionalne debate i njegov odgovor na proteste ''Žutih prsluka'', koji traju gotovo 6 meseci. Makron obećava manje poreze na zarade radnika, ali upozorava da Francuzi moraju više da rade. Njegovi protivnici su i dalje nezadovoljni i najavljuju nastavak protesta.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи