Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Viktor Lazić, osnivač udruženja Adligat, koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje. Ovo udruženje nastalo je na temeljima biblioteke porodice Lazić, biblioteke koja postoji već devet generacija.

U okviru ovog udruženja osnovan je Muzej knjige i putovanja, u kome se predstavlja razvitak štampe i pisane reči, različiti pojavni oblici knjiga u svetu, prkazuje se razvitak i značaj knjige za ljudsku civilizaciju. U okviru stalne postavke ovog muzeja može se, između ostalog, videti više od 300 knjiga nastalih pre 1800. godine. Mogu da se vide: knjige na štapićima bambusa, knjige od palminog lišća; jestiva knjiga od pirinča, knjiga na papiru napravljenom od slonovog izmeta, knjiga na najkvalitetnijoj svili, knjige sa listovima od tikovog drveta, molitvenici sa Tibeta sa koricama od mermera...

Adligat je osnovao i Muzej srpske književnosti u kome se predstavlja ne samo srpska književnost već celokupna srpska istorija. Ovaj muzej sakuplja, baštini i predstavlja materijal o srpskim književnicima, udruženjima književnika, o književnim i srodnim delima....Muzej sakuplja predmete važnih ličnosti srpske književnosti, kao što su na primer olovke ili pisaće mašine na kojima su pisana važna književna dela. Udruženje je osnovalo i Dom legata, u kome se nalaze biblioteke-legati značajnih ličnosti naše kulture.

Viktor Lazić priča o nastanku Adligata, o muzejima i izložbama, o akciji prikupljanja knjiga, i o svemu onome što predstavlja suštinu ovog udruženja koje je posvećeno knjizi.

Autor emisije: Vojislav Karanović

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво