Vreme sporta i razonode

Smederevac Nemanja Gavrilović osvojio je trofej na 57. po redu `Beogradskom pobedniku- Memorijalu Branko Pešić`. U prepunoj sportskoj dvorani u Šumicama prošlog vikenda u finalu je savladao Turčina Hasana Dogana, na krilima publike, koja je osetila da je rođena nova zvezda i da s Nemanjom treba računati kada je u pitanju plemenita veština. Gavrilović je, inače, član bokserskog kluba Despot, trener mu je Bojan Arsić, koji će zajedno s njim gostovati u današnjoj emisiji. Valja napomenuti da je Nemanja već branio boje Srbije na jakim međunarodnim turnirima, a ako se zna da mu je tek dvadeset godina, jasno je zbog čega je stekao naklonost publike i komplimente bokserskih poslenika. Vreme je, bez sumnje, na njegovoj strani...

Verovatno nije poznato najširoj javnosti, ali rukomet na pesku prošle godine uveden je u familiju olimpijskih sportova. I kod nas je ovaj sport u ekspanziji, posebno zanimljiva priča vezana je za klub Tuareg iz Novog Sada, u čijoj ženskoj ekipi aktivno učestvuju devojke iz Zaječara, Kragujevca, pa i Beograda, kakav je slučaj sa našom današnjom gošćom Kristinom Cvijanović. Dame ovog kluba u ukupnom zbiru, na listi IHF-a, zauzimaju sjajno četvrto mesto u Evropi, a ovih dana biju veliku bitku da odu na Masters turnir, čiji je domaćin rumunski grad Baja Mare, od 6. do 9. juna. To je, praktično, klupsko prvenstvo Starog kontinenta, a devojke sa Štranda uglavnom su studentkinje i sva putovanja, za sada, same finansiraju. Rukometni savez Novog Sada im je izašao u susret iznajmljivanjem golova i prateće opreme, sada trener Maja Pantić i njene izabranice nastoje da obezbede širu podršku, kako bi mogle da se posvete samo utakmicama na kojima brane boje svoje zemlje.

Svečano otvaranje Sportskih igara mladih za region biće održano 15. maja 2019. na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu. Još 25 gradova, od Vranja do Subotice, biće domaćini karavana radosti i prijateljstva  za 2019. godinu. Pobednici iz sve tri države- Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije- plasiraće se na veliko međunarodno finale koje će biti održano krajem avgusta u Splitu. Igre su postale najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, priznate od Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Uoči velike i lepe manifestacije, koja zbližava mlade, u goste nam dolazi Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih.  

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival ove godine za Svetski dan džeza, koji se obeležava širom sveta 30. aprila kao zvaničan UNESCO praznik, publici predstavljaju sasvim poseban, dvostruki muzički program, kojim pokazuju svu raznolikost džeza kao umetničke muzike, uzbudljive i aktuelne u muzičkim tokovima 21. veka, bliske svim generacijama. Ulrih Dreksler i Peter Zirbs, nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, predstaviće dinamičnu duo postavu „Azure", a jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić, premijerno će koncertno predstaviti svoj novi klavirski solo album „DYAD". U `Vremenu sporta i razonode` je bila svetska medijska premijera ovog nosača zvuka, pa- kako smo već nedavno obećali- Ilijić nam ponovo dolazi u goste, da prozbori koju o radu na ovom albumu i saradnicima u čijem je prisustvu uživao tokom snimanja. 

Tokom emisije beležimo i više interesantnih manifestacija, kojih -ovoga puta- ima i više nego obično širom Srbije, zbog radosnog praznika. Izdvajamo uvek atraktivno Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima u Mokrinu, zatim tradicionalni `Jorgovan fest` na Miroču, kao i muzički festival `Uranak` u Velikom Gradištu. U Negotinu se održava festival vlaške muzike `Gergina`, konjički klub `Lipicaner` organizuje smotru paradnih konja i fijakera `Crepajački fijaker`, dok se konjske trke, ukupno njih sedam, održavaju na hipodromu u Požarevcu na `Majskom sastanku`, u organizaciji konjičkog društva `Knez Mihailo`. 

Dejana Bačko, trofejna reprezentativka Srbije u paratekvondou, odlukom Upravnog odbora Tekvondo asocijacije, imenovana je za predsednicu Komisije za paratekvondo TAS. Finalistkinja PE u bacanju koplja u bacanju koplja Marija Vučenović vratila se sa priprema u mestu Vilja real de Santo Antonio u Portugaliji. Narednog vikenda održava se "42. Fruškogorski maraton" jedan od najstarijih u Evropi - više od četiri decenije održava se u kontinuitetu, bez prekida, u organizaciji Planinarsko-smučarskog društva "Železničar". U Orašcu kod Prijepolja biće održano takmičenje u tradicionalnim čobanskim igrama "Komaranska košija". U Smederevu, u drevnim zidinima kraj Dunava, od 2. do 5. maja dešava se Svetsko prvenstvo u bojevima srednjovekovnih vojski u ovom istorijskom zdanju.

Najavljujemo, tokom popodneva i međunarodni beogradski `Hor fest`, kao i dve premijere `Pan teatra`, koji se nalazi na beogradskom Lionu. Filmski centar Srbije postao je 33. član Evropske asocijacije filmskih agencija, i to kao jedini centar iz regiona i kao jedini iz zemalja koje su van Evropske unije. Kantautorka Doris Bizetič-Nygrin snimila je novi singl. Prva antologija bugarskog aforizma na srpskom jeziku, sa 2500 aforizama i 122 autora, predstavljena je u Udruženju književnika Srbije. Na Kupu Srbije u streljaštvu u Novom Sadu zlatnu medalju u takmičenju MK sportskim pištoljem osvojila je članica SK Zvezdara Aleksandra Ristović. Na `Nušićevim danima` u Smederevu za najboljeg glumca svečanosti proglašen je Ljubomir Bandović. Glumicu Isidoru Građanin upravo gledamo u reprizi tv serije `Komšije`, ali je ova mlada dama u novu godinu ušla okupirana poslom, aktivna je na više strana. Trenutno radi na snimanju tv drame `Anđela`, pa smo Isidoru zamolili da nam nagovesti o čemu se radi u ovom ostvarenju.  

I u našem Kulturnom podsetniku skrenućemo pažnju slušaocima na zanimljive izložbe i scenska dešavanja koja su pred nama u sedam narednih dana. Biće, po običaju, i besplatnih ulaznica za one koji su redovno uz nas, ove subote, o tome vode računa Dom omladine Beograda, `Akademija 28 i Opera i teatar "Madlenijanum". Neće izostati ni predlog za praznični ručak našeg stalnog saradnika, viteza kulinarstva Milijana Stojanića . Pratićemo sve sportske i druge aktuelnosti iz zemlje i sveta, uz muziku za sve generacije, od one festivalske iz sredine sedamdesetih godina pršlog veka, aktuelnih hitova sa svetkih top-lista. 

Urednik i voditelj - Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво