Novosti dana

Broj poginulih u sinhronizovanim bombaškim napadima na Šri Lanki je, prema najnovijim podacima 189, dok je više od 500 ljudi povređeno. Među stradalima je, uz lokalno stanovništvo koje obeležava Uskrs i 35 stranaca, a prema prvim informacijama, oni su građani Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Holandije, prenose agencije. Širom Šri Lanke proglašen je policijski čas. Škole će biti zatvorene sutra i prekosutra, a povećane su i bezbednosne mere na aerodromima širom zemlje. Vlada te zemlje odlučila je da privremeno blokira društvene mreže, javlja Rojters.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku Šri Lanke Maitripali Siriseni. "Duboko smo ožalošćeni što su meta bile katoličke crkve i vernici i to na Uskrs, dan koji treba da donese mir i radost", navodi se u Vučićevom pismu i ocenjuje da ti zastrašujući akti pokazuju da terorizam ne poštuje ni svetinje, niti ljudske vrednosti. Predsednik Srbije je poručio kako moramo da budemo snažniji nego ikad pred izazovima i okrutnošću zla koje ne preza ni pred čim da bi vladao strahom.

Papa Franja osudio je "surove napade" u Šri Lanki. On je pred desetinama hiljada okupljenih na Trgu Svetog Petra u Vatikanu izrazio svoju najdublju povezanost s hrišćanskom zajednicom koja je pogođena tokom okupljanja u molitvi, kao i s drugim žrtvama na Uskrs.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je u Loznici ključeve za 30 stanova izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa. Istakao je da je u Loznici u toku gradnja još dve zgrade, sa po 30 stanova i naveo da izbegli posle više od 20 godina zaslužuju sigurnost . Dačić je ocenio da rešavanje izbegličkog pitanja predstavlja najvažniju moralnu obavezu države i međunarodne zajednice . Šef srpske diplomatije je rekao da se stanovi za izbeglice grade na više od 40 lokacija širom Srbije - u Nišu, Novom Sadu, Staroj Pazovi i drugim mestima. Najavio je i da će uskoro će biti gotove zgrade u Negotinu i Kladovu.

Urednik i voditelj - Slobodan Petrović

Urednik vesti - Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво