Vreme sporta i razonode

Predolimpijska godina donela nam je prva saznanja o učešću naših predstavnika na najznačajnijoj planetarnoj smotri u Tokiju. Nekako u senci, ostao je podatak da će boje Srbije u zemlji izlazećeg sunca braniti i jedna dama, kao član sudijskog tima na OI. Zato postoji `Vreme sporta i razonode`, pa slušaocima danas skreće pažnju na Ljudmilu Medan, mladu Pančevku, koja će se naći u ulozi delioca pravde u triatlonu. Do sportskog samita u Tokiju ima još dosta vremena, pred Ljudmilom su veliki rad, temeljne pripreme, arbitraža na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Sa nama je ove subote i prof dr Svetlana Stanišić, sa kojom ćemo pričati o uticaju ishrane na sport, kako kod profesionalaca, tako i `rekreativaca`, onih koji se trčanjem ili nekom  drugom disciplinom bave `za svoju dušu` ili zdravlja radi. Proleće neminovno mnoge od nas tera ka držanju dijeta, da skinemo `zalihe` sakupljene tokom zimskih dana, pa ćemo od naše gošće čuti savete i po tom pitanju. Profesorka će nas uvesti u svet zdrave hrane i otkriti kako ona dolazi do naše trpeze. Objasniće koje sve zablude postoje i rešiti mnoge nedoumice u vezi s ovom aktuelnom temom. Prof Stanišić doktorske studije obavila je na Fakutetu za fizičku hemiju, predaje na Univerzitetu `Singidunum`, objavila je i dve knjige- `Ishrana i zdravlje` i `Principi ishrane i rekreacije`.

Zlatko Manojlović, nekada član postava `Džentlmeni` i `Fleš`, potom lider sastava `Dah` i `Gordi`, autor nezaboravnog instrumentala `Jednoj ženi`, koji je decenijama bio špica Noćnog programa Radio Beograda, već tri i po decenije živi i radi u Nemačkoj, pod imenom Zed Mičel. U našim emisijama, tokom proteklih godina, objavljivali smo njegove  brojne numere rađene za inostrano tržište, u kojima je po ko zna koji put iskazao svoj raskošni autorski i izvođački kvalitet. Zlatko je rešio da nas, ipak, obraduje i izdanjem za srpsko tržište, njegov novi album `Crni labud` upravo je ugledao svetlost dana. Manojlović predstavlja 15 numera, četiri na engleskom, sve ostale su na našem jeziku.

Fudbalski trener Slobodan Pavković objavio je knjigu pod nazivom `Karakteristike fudbalske igre- vežbe i igre`. Ova publikacija predstavlja, prvenstveno, trenerski priručnik koji je namenjen fudbalskim trenerima, igračima (kako profesionalnim, tako i amaterima), navijačima, novinarima i svima koji vole fudbal. Za našu emisiju govori i Mirjana Musulin, trener odbojkašica Železničara iz Lajkovca, koji se- posle čudesnog preokreta plasirao u finale plej-ofa Super lige Srbije. Naši reporteri biće ovog popodneva na dva stadiona- Milan Bigović javljaće se sa Banovog brda, gde od 17 časova igraju Čukarički i Crvena zvezda. U isto vreme na Banjici se sastaju Rad i Radnik iz Surdulice, ovu utakmicu pratiće Miloš Panić.

U Gornjem Milanovcu se 23. aprila održava `Srpski festival svetske muzike`. Naredne subote biće obavljen izbor najboljih u ugostiteljstvu i turizmu `Biramo najuspešnije- Zlatno turističko srce`. Beležimo interesantan hepening, predviđen za ponedeljak, na Dan planete Zemlje, u organizaciji udruženja `Srbija za mlade`. `Grad i građani`-naziv je izložbe Kulturnog centra Beograda, koja će sve do 25.maja biti postavljena u Muzeju grada Rijeke. U Domu omladine Beograda sutra se održava sedmi po redu `Mrnjau vikend`. 

Nagradu i specijalnu pohvalu `Terpsihora`, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, ove godine osvojio je prvak Baleta Narodnog pozorišta Milan Rus. Svetski poznati pijanista Kemal Gekić održaće solistički koncert u sredu, 24. aprila, u 20 časova, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović" u Zrenjaninu. Najpoznatiji džez muzej na svetu iz prapostojbine džeza u Nju Orelansu i Nišvil džez muzej započinju saradnju. O tome su se prošlog vikenda dogovorili direktor `Nju Orleans džez muzeja` Greg Lambusi i direktor `Nišvila` Ivan Blagojević. Strahinja Jovančević, osvajač bronzane medalje zlatnog sjaja na dvoranskom EP u Glazgovu, sprema se za nove uspehe. Pre učešća na brojnim internacionalnim mitinzima na otvorenom, za neki dan odlazi na specijalne pripreme, koje će obaviti na Kipru, u društvu svog trenera i oca Milorada. 

Udruženje `Tačka susretanja` pokreće manifestaciju `Dani knjige`, počinje 22. aprila u Salonu kod Porte u Vršcu. `Venac za oca``- naziv je novog dela književnice Vesne Kapor . Trideset šesti pozorišni festival `Nušićevi dani` počeo je preksinoć u Smederevu. U povodu 42.rođendana dečjeg pozorištanca `Puž`, izvedena je premijera predstave "Rođendan kraljice Gu Gu". `Život i umetnost Milene Pavlović Barili`, žene svetske slave i jedne od najvećih srpskih slikarki, bili su inspiracija Jeleni Bogavac za nastanak pozorišne predstave `San o Mileni`. imaće večeras svoju novosadsku premijeru. Prošle subote deo ansambla `Ateljea 212` gostovao je u Sankt Peterburgu, u teatru na Vasiljenskom. `Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda`, to je bio slogan gostovanja naših umetnika u Rusiji. Čućemo utiske glumice Dare Džokić.

I ove subote čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića. Podelićemo i dosta besplatnih ulaznica našim slušaocima, za kulturne manifestacije koje organizuju Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica i Opera i teatar `Madlenijanum`. Biće tu i brojne druge aktuelnosti i zanimljivosti iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво