Srpski na srpskom

Jednom prilikom, dok sam čekao autobus, jedan prolaznik me je upitao: „Izvinite, staje li ovde peDEsetica?” Na trenutak sam se zamislio jer mi je nešto zasmetalo u njegovom obraćanju.

Neobično mi je zvučalo to kako je izgovorio reč peDEsetica. Ako kažemo deSEtica, zar ne bi trebalo da se za autobusku liniju broj 50 kaže pedeSEtica?

Tokom vožnje  smo okruženi raznim reklamama, što onim postavljenim u gradskom prevozu, što onim sa bilborda. Među najprimamljivijim su one koje pozivaju na učešće u nagradnim igrama. Na njima često pročitamo reči osvoji i osvojite: "Oboji i osvoji nagradno putovanje", "Prepoznajte odlomak i osvojite knjigu", "Fotografišite prirodne lepote i osvojite vredne nagrade". Čini mi se da su ovi glagolski oblici pogrešno napisani, a svakodnevno su izloženi pogledu hiljada ljudi, od kojih će mnogi smatrati da tako treba govoriti.

U pedeSEtici je bila tolika gužva, da sam slobodno mogao da organizujem nagradnu igru: "Pogodi gde smo i osvoj mesto u autobusu". Jedan od putnika kao da mi je pročitao misli, jer je nekom objašnjavao telefonom: „E, evo sam na Autokomandi. Gužva je neka, znaš, tako da ću kasniti nekih petnaest minuta", onda „Jao, eno ih opet oni kontrolori! " U ovom slučaju sam potpuno siguran da je moj saputnik trebalo da kaže - evo me na Autokomandi i eno kontrolora....

Autor teksta - Anđela Mitrović, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumac: Feđa Stojanović

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво