Zabavnik

Publika u sali beogradskog Kolarčevog univerziteta, 23. januara 1938. godine, prvo je videla rodin kljun, a onda su se na sceni pojavili velika drvena roda i mali glumac u sokolskoj uniformi, Avram Fredi Altaras. Uvodna tačka zvala se "Pušin dolazak na svet". Bio je to početak rada Povlašćenog pozorišta za decu i omladinu "Roda".

Dečje pozorište, osnovano po zamisli književnika Branislava Nušića, bilo je povlašćeno jer je bilo oslobođeno plaćanja obaveznih taksa i poreza, a posebno je bilo i po tome što su prvi put dečje uloge igrala deca, a uloge odraslih - profesionalni glumci. Prva predstava zakazana je za 19. januar, ali toga dana preminuo je Nušić, pa je novo pozorište počelo s radom 4 dana kasnije...

Džuboks broj 30 od 3. oktobra 1968. godine. Za tadašnja tri dinara, 32 strane o pop i rok muzici, top-liste, osvrti, reportaže, vesti, aktuelne fotografije... sve u svemu časopis koji nam sad već decenijama nedostaje. Zato, malo podsećanje u Zabavniku na to kako se 60-ih  gledalo na elektroniku u službi muzike, ili na dopunjavanje zvuka i svetlosti.

Pred mikrofonom su se možda začele mnoge ljubavi, ali se još nijedna nije završila brakom.  Tim rečima počeo je tekst pod naslovom "Prva radio-svadba; Romansa pred mikrofonom završena sa Isaije likuj", objavljen u časopisu Radio Beograd, 28. februara 1941. godine.

Radio-pevači i pevačice vole da bacaju jedni drugima poglede, ali ti pogledi nikada nisu toliko intenzivni da obećavaju jaram do groba. Ipak, izuzeci podređuju pravila! Izuzetak koji je učinila gospođica Zorka Katinska sa gospodinom Bogdanom Butašom...

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво