Gosti iz prošlosti

U vihoru građanskog rata u Americi prohujale su vrednosti starog Juga, vetar je zameo tragove staroj aristokratiji, plemićima i damama, običajima, navikama, toaletama, društvenim konvencijama i podelama po boji kože. Sedamdeset jednu godinu po završetku ratne epopeje, književnica Margaret Mičel vihorno je osvojila čitaoce svojim romanom o sukobu Severa i Juga, a tri godine kasnije po ovom štivu snimljen je jedan od najboljih filmova u istoriji kinematografije, "Prohujalo s vihorom".

Bila je to zlatna godina američkog filma. U Holivudu su 1939. godine snimljena čak 483 ostvarenja, među kojima su i legendarni Čarobnjak iz Oza, Ninočka, Poštanska kočija, Orkanski visovi i Prohujalo s vihorom, kome je u osmoj deceniji trajanja učinjena posebna počast. Istoga dana prikazan je u svim američkim gradovima koji imaju bioskopske sale.  

Film je imao 13 nominacija za Oskara, a osvojio ih je deset, od kojih su dva bila počasna. Za najbolju žensku sporednu ulogu Oskarom je nagrađena i prva afroamerička glumica u istoriji Holivuda, Heti Mek Denijel, za ulogu dadilje Memi. Premijerno je prikazan 15. decembra 1939. godine u nekadašnjoj Velikoj operskoj kući u Atlanti, i taj dan u Džordžiji bio je proglašen za državni praznik. Pre nego što je uvršten u filmske klasike ušao je u legendu - po broju od 1400 glumica koje su se prijavile na kasting za ulogu Skarlet O'Hare, po legendarnoj pogrešnoj proceni Garija Kupera, koji je odbio ulogu Reta Batlera, po snimanju čuvenih scena, kao što je bila ona o požaru u Atlanti, po za ono vreme, astronomskom budžetu od 4 miliona dolara, prepravkama scenarija, promenama reditelja, kritikama koje su se kretale od hvalospeva do pogrda zbog odnosa prema robovlasništvu i prikaza Crnaca, po ostvarenoj zaradi od prikazivanja koja je i po revalozirovanim vrednostima, najviša u istoriji američke filmske produkcije.

"Prohujalo s vihorom" nalazi se na listi 250 najboljih filmova celokupne svetske kinematografije, zbog kulturnog značaja deo je američkog Državnog filmskog registra, a po oceni Američkog filmskog instituta, nalazi se u vrhu liste Najboljih 100 filmova i Deset najboljih epskih filmova.

U "Gostima iz prošlosti" - jedan od najboljih filmova svih vremena - "Prohujalo s vihorom".

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić
Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи