Moja knjiga

Živan Lazović, profesor filozofije, govori o tome zašto mu je značajan roman Virdžinije Vulf ''Ka svetioniku'', i zašto se ovoj knjizi često vraća. Virdžinija Vulf (1882-1941) danas se smatra jednim od najznačajnijih književnih stvaralaca modernizma.

Sklona introspekciji i lirskom tipu proznog govora, Virdžinija Vulf je stvorila dela koja pomeraju granice proznog izraza. Upotreba tehnike unutrašnjeg monologa i toka svesti, kao i više uglova pripovedanja, njenim delima pribavlja izraziti potencijal inovativnosti. Događaji o kojima Virdžinija Vulf piše uvek su dati kroz prizmu subjektivne svesti, i kroz niz impresija uz pomoć kojih njeni junaci oslikavaju sve ono što je spoljašnji tok dešavanja. Najpoznatiji romani Virdžinije Vulf su ''Putovanje'', ''Gospođa Dalovej'', ''Ka svetioniku'', ''Noć i dan'', ''Džejkobova soba'', ''Talasi'', ''Između činova''... Pored romana, pisala je književne kritike i eseje. Značajno mesto u opusu Virdžinije Vulf zauzima i njen Dnevnik koji je započela 1915. godine i koji je vodila do kraja života.

Živan Lazović je redovni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je četiri knjige i veliki broj stručnih radova. Prevodi sa engleskog jezika. Filozofske oblasti kojima se bavi su: teorija saznanja, filozofija duha i filozofija jezika.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]