Novosti dana

Na Ekonomsko-trgovinskom forumu u okviru Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Dubrovniku, premijerka Ana Brnabić poručila je da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom. Navela je kako je Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima, a zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja. Brnabićeva je navela kako je Srbije takođe zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu. Na otvaranju samita kineski premijer Li Kećang obećao je da će Peking poštovati evropske standarde i fer trgovinu. Poručio je da Peking želi da ravnopravno tretira sve kompanije koje rade u Kini i da uvećava uvoz iz evropskih zemalja.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputiće poziv šefovima svih poslaničkih grupa da u utorak, 16. aprila, održe konsultacije o daljem radu parlamenta. Istakla je da veruje da će se tom pozivu svi odazvati jer se zalažu za dijalog o tome kako će skupština dalje nastaviti da radi. Zamolila je građane Srbije da čuvaju Skupštinu i na protestima 13. aprila, kao i na skupu vlasti 19. aprila.

U Njujorku će biti održana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog novonastale situacije u Sudanu. Posle 30 godina vladavine, sudanski predsednik Omar el Bašir svrgnut je s vlasti, i nalazi se u rezidenciji, pod jakom stražom. Formiran je prelazni vojni savet, koji će upravljati zemljom 2 godine. U Sudanu je uveden jednomesečni policijski čas od 10 sati uveče do četiri ujutru, a vojska je upozorila demonstrante koji traže civilnu, a ne vojnu vlast - da poštuju zabranu kretanja noću.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u nedelju biti postignut finalni dogovor zainteresovanih strana o zaduženjima u švajcarskim francima, kada će biti dogovorena finalna verzija nacrta "Leks specijalisa". Prema njegovim rečima, cilj je da već polovinom naredne nedelje predlog zakona stigne u Skupštinu Srbije kako bi bio usvojen po hitnom postupku.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво