Vreme sporta i razonode

Futsal reprezentacija Srbije priredila je istinsko zadovoljstvo ljubiteljima ovog sporta, izuzetnim duelima sa selekcijom Brazila u Nišu i Beogradu. Reprezentativac Stefan Rakić, strelac jedinog gola na utakmici u `Štark areni` i tim menadžer za futsal u Fudbalskom savezu Srbije Igor Gačić pridružiće nam se danas sa svežim utiscima i impresijama, najaviće i nove akcije našeg državnog tima. U “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu, u ponedeljak će rival srpskoj selekciji biti Azerbejdžan. Utakmica ima humanitarni karakter, jer će cene ulaznica biti simboličnih 50 dinara, a sav prihod usmeren u fond “Sportom za bolje sutra”. Potom sa istim rivalom igramo u Požarevcu.

Memorijalni sportski turnir RTS "Igrajmo za šesnaest" vremenom je, od turnira u malom fudbalu za zaposlene u RTS-u, prerastao u masovnu sportsku manifestaciju koja se održava širom Srbije nekoliko meseci uoči 23. aprila. Ovog proleća za RTS-ovih šesnaest, i za sve žrtve NATO bombardovanja Srbije, mali fudbal se igrao u Beogradu i u osam gradova naše zemlje. Osim malog fudbala, sećanje na RTS-ovih 16 odaju i učesnici u basketu "3 na 3", u stonom tenisu, kuglanju, elektronskoj verziji fudbala - PES-u, od ove godine i u šahu, a pridružili su nam se na sportskom terenu i najmlađi, RTS Petlići. U gostima su nam ljudi koji su od samog početka u Organizacionom odboru turnira, kojim se uvek s pijetetom sećamo naših tragično nastradalih kolega- Miroslav Medić, Svetozar Stanković i Milorad Medić.

Pridružiće nam se danas i članovi  grupe `Hercenšlus`, kojoj je upravo `Jugoton` objavio singl pod nazivom `Čaj sa medom`. Biće u studiju Radio Beograda 1 Boban Dževerdanović, Jelena Risović i Teodora Bojana Leko. U pitanju je muzička postava koja funkcioniše još od 2015.godine, baza su joj Sremski Karlovci, a  izbor- note kroz koje se provlače džipsi džez, sving, pop i tamburaški melos.  

Pozorišni reditelj Vladimir Popadić najaviće nam gostovanje Kruševačkog pozorišta, zakazano za narednu subotu u Beogradskom dramskom pozorištu, u pitanju je predstava `Čekajući Godoa`, Semjuela Beketa. Sjajni dijalozi Marka Živića i Dragana Marinkovića, kao i izuzetan pedigre pozorišne kuće iz grada pod Bagdalom garantuju zanimljivo veče ljubiteljima teatra .Inače, Popadić je pozorišnu režiju diplomirao na FDU u Beogradu 2001. godine kod profesora Egona Savina, predstavom `Ljubavnik`, Harolda Pintera u BDP-u. Tokom studiranja asistirao je Dejanu Mijaču i Romanu Viktjuku u predstavama JDP-a. Najveći broj svojih predstava režirao je upravo u Kruševačkom pozorištu, u kome je zaposlen kao umetnički direktor i stalni reditelj.  

Pratićemo dešavanja na stadionu `Rajko Mitić`, gde u derbiju Super lige Srbije igraju Crvena zvezda i Radnički, reporter je Vlade Radičević. Tu su i odjeci prve finalne utakmice plej-ofa košarkaške ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti. Najavljujemo sutrašnji Beogradski maraton, o novim fudbalskim pravilima razgovaramo sa sudijskim ekspertom Dejanom Nedićem, naš sagovornik je i Vanja Grbić, koji- posle blistave igračke karijere- svoje umeće prenosi na `neke nove klince`, nastojeći da im objasni sve lepote i draži odbojkaškog sporta. Sa nama je ovog popodneva i Dejan Ilijić, lider sjajne niške muzičke postave `Eyot`. Ilijić će nam pričati o svom solo albumu klavirske muzike i koncertu u Domu omladine Beograda, povodom Svetskog dana džeza.    

Ugostićemo danas i Srđana Jevđevića, svojevremeno čelnog čoveka sastava `Đino Banana` iz Sarajeva, grupe zapamćene po baladi `Mače moje čupavo`. Jevđević od devedesetih godina prošlog veka živi `preko okeana`, u Beograd stiže kao član muzičke postave `Kultur Shock` iz Sijetla, sa kojom predstavlja novi album širom Srbije i regiona. Planinarsko- smučarski klub `Sirig` 21. aprila održava takozvani `Jegrička maraton`. Ovog vikenda održava se i Evro kup u raftingu, pod nazivom `Memorijal Aleksa Kojadinović`. To je ujedno i državno, akademsko i master prvenstvo, održava se na talasima Lima, u organizaciji Rafting asocijacije Srbije i Opštine grada domaćina, Priboja.  

U Loznici se od 15.aprila održava Festival glumačkih ostvarenja, u organizaciji KUD "Karadžić". Međunarodni uskršnji festival folklora je u Blacu, organizator je Kulturni centar "Drainac". Međunarodni festival gitare "Zlatna nota" dešava se narednog vikenda u Majdanpeku. "Kraljevski red vitezova" najavljuje za 20.april sada već tradicionalni "Vitez fest". Prolećna vožnja bicikala očekuje nas istog datuma na Radan planini, pod pokroviteljstvom TO Bojnik. Pokrajinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" u toku je u Sečnju. Dom kulture "Žarko Zrenjanin" i Foto grupa "Dunavac" iz Ivanova organizuju dvanaesto fotografsko druženje "Ivanovo 2019". Matija Dedić ponovo je gost našeg glavnog grada, opet u finom društvu. Mirjana Marinković je profesorka ruskog jezika i bibliotekarka, ali joj je muzika velika ljubav. Svoj drugi CD sa autorskom muzikom promovisaće 19.aprila u Kulturnom centru Čukarica. Sve je spremno za otvaranje sezone i prvi trkački dan za 2019. godinu na Beogradskom hipodromu.  

Udruženje "Tačka susretanja" iz Vršca naredne subote u Salonu kod Porte organizuje susret i predavanje gosta iz Rusija Georgija Nazarova- "Male tajne za velike promene". Zrenjanin i Narodno pozorište "Toša Jovanović" drugi put su domaćini najboljim dramskim i lutkarskim predstavama vojvođanskih pozorišta u poslednjih godinu dana. U Muzeju afričke umetnosti 18.aprila biće otvorena izložba "Poetika svakodnevice". Zona B, jedan od najdugovečnijih domaćih sastava, za 19. april priprema koncertnu promociju novog albuma. Del Arno Bend nastavlja koncertnu turneju, 19. aprila na redu je klub "Fest" u Zemunu. "Barselona Džipsi Balkan Orkestra", međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni, održaće koncert 16.aprila u Kolarčevoj zadužbini. U sedmici u kojoj obeležavamo Međunarodni dan dece koja žive ili rade na ulici u klubu "16" u Beogradu, 16.aprila biće predstavljena izložba fotografija "Dvosmerna ulica". 

Otvorene su aprilske izložbe u Kulturnom centru Beograda. Sedamnaesta izložba "Žene slikari" biće otvorena naredne subote u Velikoj galeriji Centra za kulturu Majdanpek. Iz štampe je izašla knjiga "Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu", autora Miroslava P. Lazića, višeg kustosa- istoričara. Svetski dan gramofonskih ploča obeležava se danas širom Beograda, uz učešće poznatih imena naše muzičke scene. U Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" aktuelna je izložba "Arslokacija foto". U utorak će u Ustanovi "Gvarnerijus" biti održan koncert laureata jedanaestih Dana harmonike. Izložba "Sobe sa pogledom" predstavlja dijalog dva umetnika, Vere Miljković i Ričarda Tušmana, postavljena je u "Galeriji 73" na Banovom brdu. Interesantna je i izložba "Sinestezija", Nemanje Dragojlovića, u galeriji "Singidunum". Marko Lađušić u galeriji "Drina" sinoć je predstavio izložbu slika "Megastrukture". U "Madlenijanumu", i kod nas uopšte, prvi put gostuje jedno belorusko pozorište. 

Biće tu, tokom popodneva, još aktuelnosti, informacija i razgovora u vezi sa dešavanjima iz oblasti sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Neće izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak Milijana Stojanića. Tu su i brojne besplatne ulaznice, koje dodeljuemo slušaocima u saradnji sa proverenim saradnicima, to su Dom omladine Beograda, "Akademija 28" i Kulturni centar Čukarica.  

Urednik i voditelj - Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво