Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skotom o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i situaciji u regionu. Vučić je istakao da je Priština ukinula dijalog neispunjavanjem jedinog uslova iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština kao i  usvajanjem platforme o pregovorima, formiranjem vojske Kosova i uvođenjem takse na robu iz Srbije. Naglasio je da je međunarodna zajednica ranije trebalo da se bavi problemima koji su doveli do zastoja u dijalogu. Predsednik je rekao da nije optimista, ali je ponovio da je Srbija, ako Priština povuče takse, spremna da razgovara. 

Nastavljaju se razgovori banaka, države i klijenata o načinu otplate stambenih kredita u švajcarskim francima. Procenjuje se da ima  oko 17 hiljada takvih kredita. Najavljeno je da bi konačno rešenje trebalo da se nađe do kraja meseca. Jedna od opcija je donošenje "Leks specijalisa", kojim bi trebalo da najveći teret rešenja podnesu banke, ali bi deo troškova platila i država iz budžeta. Nezvanično, za pomoć dužnicima potrebno je oko 100 miliona evra. Trećinu novca bi obezbedila država, a dve trećine banke. 

Stručnjaci za sajber bezbednost, okupili su se u Beogradu gde će u naredna tri dana učestvovati u vežbi pronalaženja i zaplene imovine stečene krivičnim delima na internetu. Predstavnici Evropske Unije i Saveta Evrope koji su organizovali taj skup, ocenili su da se srpska policija uspešno bori protiv visoko-tehnološkog kriminala. Upozoravaju međutim da je međunarodna saradnja jedini način da se ta pojava suzbije.

Libijska nacionalna armija pokušava da stigne do centra Tripolija, pošto je lako prešla pustinju i stigla do urbanog dela zemlje gde je naišla na otpor. Naoružane grupe pristižu iz obližnje Misrate kako bi pomogle snagama međunarodno priznate vlade  da potisnu Libijsku nacionalnu armiju, predvođenu Kalifom Haftarom. U žestokim borbama u okolini Tripolija, do sada je poginulo više od 30 ljudi, a oko 50 je ranjeno. Zapadne zemlje traže hitnu obustavu vojnih dejstava i povratak na primirje i mirovni plan. 

Obeležava se Svetski dan Roma. U Srbiji zvanično živi oko 150 hiljada Roma, i po brojnosti su druga nacionalna manjina u našoj zemlji. I dalje su suočeni sa teškim životnim uslovima, a najviše pomaka prethodnih godina ima u obrazovanju. Najugroženije su Romkinje, koje se rano udaju i prekidaju obrazovanje već u osnovnoj školi. U neformalnim naseljima, samo 15 odsto devojčica upiše srednju školu. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи