Vreme sporta i razonode

Izvor talenata u srpskom sportu je neiscrpan. Ostvarenih asova, onih koji su već osvajali medalje. i to još čine- takođe. Gotovo da nema vikenda da nas neko ne obraduje izuzetnim rezultatima na međunarodnim takmičenjima. Ove sedmice u žiži interesovanja su karatisti, posle blistavog uspeha na Evropskom prvenstvu u španskoj Gvadalahari. Tri medalje legle su na `konto` Srbije, što mnogo znači u predolimpijskoj godini. Eto novog razloga za druženje sa Slobodanom Bitevićem, koji je osvojio srebrnu medalju u disciplini preko 84 kilograma. Bivši evropski i svetski šampion u Španiji je došao do čak sedmog kontinentalnog odličja u karijeri, pošto već ima dva zlata, srebro i tri bronze. Doček karatista na aerodromu `Nikola Tesla` bio je značajan iz još jednog razloga. Slobodan Bitević je, kako je rekao, imao još jedno finale – zaprosio je devojku, a ona je pristala da se venčaju.

Jelena Milivojčević osvojila je bronzano odličje u kategoriji ispod 50 kilograma na istom takmičenju. U odlučujućem meču za dragocenu medalju, savladala je Nuranu Alijevu iz Azerbejdžana. Ova izuzetna sportistkinja počela je da trenira u  svom gradu, u obrenovačkom KK Palež, zatim je karijeru nastavila u KK Rakovica, a potom je prešla u Karate klub Mladenovac, čija je i danas članica. Nastupala je za sve selekcije reprezentacije Srbije i može da se pohvali velikim brojem medalja, pored ostalih i zlatnom medaljom na Mediteranskim igrama u Taragoni. I ovom prilikom pokazala je da joj špansko tle, klima i atmosfera odgovaraju, poslednji uspeh samo je potvrda talenta za poštovanje.

Ova godina počela je sjajno za naše najbolje hokejaše. Reprezentativci Srbije. Najpre je u januaru, u Zagrebu, reprezentacija Srbije do 20 godina na superioran način osvojila prvo mesto i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu Druge divizije, B grupa. Potom su članovi selekcije do 20 godina pre neki dan osvojili prvo mesto na Svetskom prvenstvu II divizije B grupa i time obezbedili plasman u viši rang. Oklopnici Crvene zvezde osvojili su IHL šampionat, pobedama nad Vojvodinom, Slavijom i, u finalu, u Kranju nad ekipom Triglava. Novi hokejaški spektakl u Beogradu sledi već sledeće nedelje, kada će Pionir biti domaćin i seniorskog Svetskog prvenstva II divizije A grupa koje počinje 9. aprila. Divni povodi za gostovanje trofejnog hokejaškog trenera, selektora selekcije do 20 godina, Nemanje Jankovića. 

Na sceni Opere i teatra `Madlenianum` 12. aprila nas očekuje premijera „apokaliptične" komedija `Koferče`, kako je sam autor nazvao, Jurij Poljakov, jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji i najizvođeniji savremenih ruskih dramskih autora. Koferče se s uspehom igra već četvrtu sezonu u Moskovskom teatru satire. Smešne i mudre replike pozorišni posetioci pamte i prenose od usta do usta. Rediteljka Olja Đorđević, naša današnja gošća, u radu na predstavi, između ostalog, prenela je misao da je planetarno važno da se ukaže dostojanstvo svakom pojedincu. Ona je, gradeći humor- ne iz žuči i jeda, već iz životne radosti, ponela glumce u građenje jedne pitke, pomalo bajkovite, a ipak snažne i društveno odgovorne predstave. Đorđevićeva je višestruko nagrađivana na brojnim festivalima, poslednji put nedavno u Jagodini- nagrada `Miodrag Petrović Čkalja`, odnosno statueta `Jovanča Micić` i specijalna diploma dnevnog lista `Politika` za najsmešniju predstavu po oceni publike na 48. festivalu `Dani komedije` u Jagodini dobila je predstava Narodnog pozorišta Sombor `Tenor na zajam`, po tekstu Kena Ludviga, uz Oljinu `dirigentsku palicu`.

Kreativnost, izvođačka tehnika, maštovitost, ali i šarm i mladost su na strani nadarene pijanistkinje Dalide Grmuša, koja će nam se ove subote pridružiti u studiju. S njom dolazi i koleginica Aleksandra Bengin, violončelistkinja, s kojom će nastupati na još jednom koncertu, zakazanom za narednu subotu u Centru lepih umetnosti `Guarnerius`. Predstaviće se publici i 18. aprila u Rumi, kao i 8. maja u beogradskom SKC-u, u proširenom sastavu. Dalida za sobom ima jedan autorski CD, prepun atmosfere, sa numerama kojih se sigurno neće postideti ni kada bude imala nekoliko decenija umetničke karijere.

Naš kolega Slobodan Maletić javljaće se iz sportske dvorane `Aleksandar Nikolić, sa treće odlučujuće utakmice polufinala plej-ofa ABA lige, između košarkaša Crvene zvezde i Partizana. Najavljujemo i manifestaciju `Zlatni pojas Čačka`, koja se održava u organizaciji Kluba kontaktnih sportova Borac i Karate federacije Srbije. Gimnastičko društvo Palilula stoji iza 26. međunarodnog turnira u ritmičkoj gimnastici `Palilula kup`. Mlada fudbalerka Jovana Jole Leposavić nastavlja sa humanitarnim radom. Devojka koja je pre četiri godine pobedila kancer, redovno organizuje manifestacije za decu sa zdravstvenim problemima. Nova je već sutra, na Banjici, na stadionu fudbalskog kluba Rad.

I danas, pored obilja sportskih događaja, najavljujemo i seriju dešavanja iz javnog, kulturnog i umetničkog života. U Omladinskom centru u Zaječaru premijerno je izvedena predstava `Zaključani snovi`, o kojoj nam govori rediteljka Selena Ristić- Vitmorivić. Reditelj Bojan Đorđev priča o premijeri u Šabačkom pozorištu, predstavi `Bacači prstiju`, po tekstu Ive Brdar. `Iskušenje`, po romanu Dragana Marinkovića Francuza `Bog, đavo i ja`, igra se premijerno na sceni `Akademije 28`, o tome od glumice Anete Tomašević. Ansambl pozorišta `Boško Buha` na sceni UK Vuk Karadžić premijerno je ziveo predstavu `Vrteška`, koju je- po tekstu Artura Šniclera- režirao Darijan Mihajlović.

Francuski institut i `Beogradski mesec fotografije` organizuju izložbu francuskog fotografa Lorana Baea. Festivalu `Beldoks` dodeljena je prestižna Povelja `Kapetan Miša Anastasijević` u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Udruženje dramskih pisaca Srbije dodelilo je nagradu `Branislav Nušić` i plaketu `Ben Akiba` za najbolju dramu u 2018. godini Mirku Demiću, autoru drame `Pobednici, pobednici`. U okviru međunarodne razmene đaka sa Finskom, Grocka i osnovna škola `Ilija Garašanin` bili su domaćini grupi učenika i nastavnika iz škole `Winellska` u Kirkonumiju. Gosti su boravili u porodicama dece-domaćina iz Grocke, kojima će već u maju mesecu uzvratiti gostoprimstvo u `zemlji hiljadu jezera`.  

U Spomen centru `Sremski front  u Adaševcima biće svečano obeleženo probijanje Sremskog fronta. Narednog vikenda očekuje nas i međunarodni karneval u Rakovici. Od 9. do 18. aprila održava se `NOMUS`, tradicionalne `Novosadske muzičke svečanosti`. U Kanjiži se naredne subote dešava `Euro Show Dance Fest`.  Saksofonista Oleg Kirejev će 11. aprila ljubiteljima muzike u glavnom gradu predstaviti svoje viđenje velikih muzičkih hitova iz naše zemlje. Povodom petstote godišnjice rođenje Leonarda da Vinčija, u galeriji Opštine Vračar u toku je izložba  `Leonardo 500`, čija je autorka Marina Holodkov, koja je i donela projekat `Popularizacija nauke u Srbiji`. Tradicionalna trka uz `Beograđanku` održava se sutra u glavnom gradu. Lepa umetnička dešavanja, kao i obično, i u Kulturnom centru Zrenjanina. U godini u kojoj bi nezaboravni Živan Saramandić napunio 80 godina, biće održano još nekoliko koncerata kao omaž velikom umetniku. Ovoga puta, u organizaciji njegovih bliskih saradnika, kojima je Saramandić bio mentor i podučavao ih interpretaciji.  

U Zagrebu se igra završni turnir `Evropa kupa` u vaterpolu, na kome učestvuju Srbija, Hrvatska, Italija, Španija, Grčka, Crna Gora, Mađarska i Rusija. Naši momci danas igraju polufinalni meč, ali mnogo važnija od svega je generalna proba novih vaterpolo pravila, koja treba dodatno da ubrzaju ovaj sport, pa su oči javnosti- naklonjene vaterpolu- uprte upravo u ovaj segment sportskog skupa u glavnom gradu Hrvatske. Probaćemo slušaocima danas da dočaramo i predstavimo šta se sve menja, kako bi i oni obratili pažnju na detalje. Futsal reprezentacija Srbije nastavlja sa serijom pripremnih utakmica, pred nama su dve prave poslastice- u Nišu i Beogradu dočekujemo selekciju Brazila, koju čine sve sami majstori igre `na petoparcu`. Interesovanje u oba grada je ogromno, biće to prava sportska poslastica. Ove duele za našu emisiju najavljuju selektor Goran Ivančić i Bojan Pavićević, dugogogodišnji as, sada na funkciji kooordinatora za futsal pri Fudbalskom savezu Srbije.

Kao i svake subote, tu je kutak za ljubitelje dobrog zalogaja, u vidu predloga jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića. Podelićemo, takođe po običaju, dosta besplatnih ulaznica našim poštovanim slušaocima, u čemu nam ruku saradnje pružaju Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Centar za kulturu Čukarica i Opera i teatar `Madlenianum`. Pratićemo i sve aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje, govoriti danas o stvarima o kojima ćete sutra moći da čitate u novinama.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво