Novosti dana

Kosovski sudovi preuzeli su slučajeve ratnih zločina od Euleksa, i oni će se, pored zločina koje su počinili pripadnici takozvane OVK nad srpskim i drugim civilima, baviti i navodnim zločinima Srba nad Albancima. Još od 2012. godine traje lobiranje da kosovsko odeljenje za ratne zločine postane operativno, prenosi Radio Slobodna Evropa. To odeljenje će imati pet tužilaca i pomoćno osoblje.

Prema rečima kosovskog tužioca Sile Hodže, od Euleksa su primili veliki  broj predmeta. Premijerka Ana Brnabić ne očekuje da će se kosovski sudovi ozbiljno baviti zločinima OVK. "Od ljudi koji ne dozvoljavaju osnovnu slobodu medija, osnovna ljudska prava i koji pale keks na nacionalnoj osnovi ne očekujem da će se baviti ozbiljno zločinima terorističke OVK nad Srbima i ne samo nad Srbima, već i nealbanskim, ali i nad albanskim stanovništvom", izjavila je premijerka.

Dokumentarno- igrani film "Ratne priče sa Košara", o borbama u rejonu karaule Košare na granici sa Albanijom u aprilu 1999. godine, biće premijerno prikazan na 20. godišnjicu njenog početka, 9. aprila, na Prvom programu RTS- a. Sprečavajući kopnenu invaziju iz Albanije, u borbama je poginulo više od 100 pripadnika Vojske Jugoslavije. Potresne ispovesti preživelih saboraca snimila je autorka filma Slađana Zarić.

Završeno je asfaltiranje deonice auto - puta kroz Grdeličku klisuru na Koridoru 10. Do puštanja u sobraćaj te najzahtevnije deonice ostalo je da se završi opremanje tunela i radovi na galeriji na kosini 2. Direktor sektora za izgradnju Koridora Srbije Aleksandar Senić očekuje da sve bude gotovo do 30-og aprila. Na toj deonici dugoj više od 26 kilometara izgrađena su 33 mosta i 9 velikih potpornih konstrukcija, regulisan je tok reke  dužine od 4 kilometra, 2 velika tunela, od kojih je tunel "Manojle" najduži u Srbiji.

U Srbiji počinje probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava kojim će biti obuhvaćeni 51 grad i opština. Prvi put na elektronskom obrascu do kraja aprila biće popisano oko 20 hiljada domaćinstava, odnosno 50 hiljada građana. Na terenu će biti više od 80 popisivača, a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu  moguće je samopopisivanje. Probni popis se sprovodi kao priprema za glavni, sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine.

Počinje upis prvaka koji će trajati do 31. maja. Ove godine biće upisano 1500 prvaka više nego lane. Novina je da će škole elektronski pribavljati izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu deteta, a roditelji će donositi lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program, rekao je za RTS ministar prosvete Mladen Šarčević. Naglasio je da je ministarstvo postavilo jasan cilj da se deca moraju vakcinisati.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво