Kod dva bela goluba

Svetski dan šale, koji se obeležava 1. aprila, prilika je da i u emisiji ''Kod dva bela goluba'' pažnju posvetimo humoru. Predstavićemo večeras ''Antologiju šaljivih narodnih pripovedaka'' i njenog autora Ivana Zlatkovića.

Čućemo zašto se Ivan Zlatković opredelio da se bavi temom humora, šta ga je podstaklo da sastavi jednu ovakvu antologiju, koje vrste šaljivih pripovedaka postoje, koje su teme, motivi i stilski postupci ovog oblika narodnog stvaralaštva. Biće reči o tipskim i individualizovanim likovima srpskih šaljivih narodnih pripovedaka, od kojih se izdvajaju likovi kao što su Era i Nasradin hodža.

''Antologija šaljivih narodnih propovedaka'' Ivana Zlatkovića pokriva vremenski rapon od dva veka, od zapisa priča načinjenih u prvim decenijama 19. veka pa sve do savremenih šaljivih priča.

Ivan Zlatković je autor više knjiga poezije, proze i književno-kritičkih studija koje se bave našim narodnim stvaralaštvom, humorom u narodnoj književnosti i poetikom smeha. Pored ''Antologije šaljivih narodnih pripovedaka'' sastavio je ''Antologiju narodnih pesama o Marku Kraljeviću'' i antologiju narodnih bezobraznih priča ''Čestoskok''.

Autor emisije: Vojislav Karanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]