Vreme sporta i razonode

U narednoj sezoni glavni grad imaće još jednog predstavnika u odbojkaškoj Super ligi za dame. U društvo najboljih plasirala se ekipa Beograda, koja je na sportskoj mapi prisutna tek devet godina. Poslednje četiri sezone devojke ovog kluba nadmetale su se u Prvoj ligi Srbije. Uspeh je tim veći ako se zna da većina igračica ima pravo igranja u čak tri selekcije, od seniorske do mlađih kategorija, kojima se u OK Beograd posvećuje posebna pažnja. Mladost i lepota igre- glavni su aduti kluba koga predstavljamo danas u porodičnom magazinu Radio Beograda 1. Sa nama će u studiju biti kapiten seniorske ekipe Tamara Krpović i kapiten kadetsko-juniorske ekipe Valerija Savićević.

Skoro da je sve spremno za početak 97. trkačke sezone u oazi konjičkog sporta na Carevoj ćupriji. Posle više od deset godina, sređena je galopska staza, podignuta je tribina na koju stižu nova sedišta, oplemenjen je svaki kutak lepim cvećem, u planu je uređivanje parkića za namlađe posetioce.

Četrnaestog aprila i zvanično će biti otvorena još jedna sezona, čuveni `derbi` predviđen je za 22. septembar. O svemu tome doznaćemo iz prve ruke, od našeg gosta, vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća `Hipodrom Beograd` Veljka Rosića.

Muška rukometna ekipa Univerziteta `Singidunum` osvojila je prvo mesto na međunarodnom sportskom turniru koji je održan u Libanu u Bejrutu od 21. do 24. marta 2019. godine. Na takmičenju su učestvovali univerziteti iz Nemačke, Libana, Češke, Hrvatske, Slovačke, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja. Ovo nadmetanje vodi se kao Svetsko prvenstvo studenata, uspeh predstavnika Srbije time dodatno dobija na značaju i dimenziji. U gostima su nam članovi šampionske studentske ekipe, kapiten Zoran Basara i Nikola Minić. 

Kao emisija namenjena pripadnicima različitih generacija i koja se drži devize `od svega pomalo-za svakoga po nešto`, predstavljamo  mladu vokalnu solistkinju Eleonoru, koja je ujedno i autor muzike za numeru `Samo lagano`, koju je premijerno izvela na nedavno održanoj `Beoviziji`, uz podršku grupe `Bit Strit`. Eleonora je članica Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, reprezentativnog udruženja u kulturi. Od svoje pete godine, 12 godina išla je u školu modernog baleta u Dečijem kulturnom centru Beograd, pa je zato igra, uz pevanje, i danas njeno opredeljenje. Poslednjih 6 godina nastupala je u kabaretskoj formi, uz pratnju benda, ili samostalno, u pratnji klavijatura, po brojnim beogradskim klubovima . Spremna je za veća ostvarenja, danas ćemo je predstaviti i našim slušaocima.

Marko Stojanović, naš poznati strip autor i ilustrator, obradovao nas je vešću o lepoj saradnji sa jednim od najvećih francuskih izadavača, kućom `Delkur`. S posebnim zadovoljstvom najavljujemo `Čehov fest`, koji se održava do 5. marta u našem glavnom gradu. Povodom Međunarodnog dana dečje knjige, u Gradskoj bibilioteci u Kladovu priređuju dokumentarnu izložbu posvećenu Jovanu Jovanoviću Zmaju. U salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorena je izložba pod nazivom `Ikone Banatske eparhije`. Predstavljamo i festival fotografije pod nazivom `Imaginarium` u Kulturnom centru Beograda, kao i izložbu `Transformacije` u galeriji `Singidunum`, u pitanju su radovi umetnice Danijele Jović. Razgovaramo i sa maratoncem Goranom Nikolićem, koji je spreman za novi istinski poduhvat. Ovoga puta kragujevački paraolimpijac će za 77 uzastopnih dana istrčati 77 punih maratona dužine od oko 42 kilometara. Ovo je osmišljeno u saradnji sa Klubom malog fudbala "Ekonomac", a u cilju prikupljanja sredstava za završetak izgradnje sportske hale srpske pravoslavne bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti" u Kragujevcu. Goran će ovaj maraton trčati na stazi u Čikagu od 15. aprila.

Dvadeset treći dečji sajam `Čunga Lunga` održava se od 5. do 7. aprila u Hali 3 Beogradskog sajma. Međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača dešava se sedmog aprila u Pančevu. `Aprilski susreti` predviđeni su od 1. do 4. aprila u Studentskom kulturnom centru. U istom zdanju, večeras je praznik salse, audio vizuelni spektakl pod nazivom `Viva La Salsa`. Posle regionalnog `Adria` takmičenja u Celju, samo jedna srpska ekipa se plasirala na Svetsko prvenstvo u `Lego ligi` u Hjustonu, to je robotički tim Prve kragujevačke gimnazije `PK Gang`. Ovi talentovani mladi ljudi očekuju i podršku u vezi svog projekta `Food inhalator`, o kome nam priča mentorka Ljubica Mudrić Staniškovski.

U petak, 5. aprila u Salonu kod Porte u Vršcu, Udruženje `Tačka susretanja` priređuje predavanje pod nazivom `Kako se postaje Mahatma- Velika duša`. Izložba slika Jagode Živanović postavljena je do 7. aprila u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`. Šezdeset treće prvenstvo Srbije u sportskom hodanju na putu održava se 7. aprila u organizaciji atletskog kluba `Surčin`. Nagradu `Plavi čuperak` za 2018. godinu dobila je Vesna Aleksić, za knjigu `Sazvežđe violina`, u izdanju `Kreativnog centra`.  Nagrada `Miodrag Petrović Čkalja`, odnosno statueta `Jovanča Micić` i specijalna diploma dnevnog lista `Politika` za najsmešniju predstavu po oceni publike na 48. festivalu `Dani komedije` u Jagodini dobila je predstava Narodnog pozorišta Sombor `Tenor na zajam`, po tekstu Kena Ludviga, u režiji Olje Đorđević.

Nova zgrada Gradske biblioteke Čačak predstavlja najmoderniju i najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji, pored Biblioteke grada Beograda. Glumačke svečanosti `Milivoje Živanović` održavaju se od 2. do 6. aprila u Centru za kulturu Požarevac. Smotra narodnog stvaralaštva `Zlatne niti- prela i posela` dešava se od 5. do 7. aprila u Vrnjačkoj banji. Neštin je 6. aprila domaćin manifestacije `Dan sremuša`. U Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorena je izložba pod nazivom `Ikone Banatske eparhije`. Kantautor Mile Kekin, frontmen sastava `Hladno pivo`, održaće solistički koncert 4. aprila u Domu omladine Beograda i tako predstaviti samostalni projekat `Kuća bez krova`. Folklorni ansambl `Vila`, koji deluje pri SKUD `Železničar`, 2. aprila održaće gala koncert u novosadskoj dvorani `SPENS`. I zvanično je počelo s radom prvo pozorište u Obrenovcu, izvedena je i prva premijera, o tome govori prvi čovek Sportsko- kulturnog centra Obrenovac Ivan Jegorović.

Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, 5. aprila ima koncert u Velikjo dvorani Doma omladine Beograda. U Kulturnom centru Pančeva do 15. aprila traje izložba Tine Leposavić, pod nazivom `Moj svet`. `Poetika Kraljevske banje` obeležena je u `Memorijalnoj galeriji bitke na Drini 1914. godine` u Banji Koviljači. U Jagodini se ovog vikenda održava prvi, samim tim i istorijski, skup domaćina svih takmičenja u Srbiji izvan stadiona, ima ih ukupno 75, sve to na inicijativu Gorana Čegara, koordinatora nacionalne kuće `kraljice sportova` za ovu vrstu događaja. Mlada likovna umetnica Martina Andrejević predstavlja se 3. aprila prvom samostalnom izložbom, neka joj ovi redovi i slika budu dobar vetar u leđa za karijeru koja je očekuje.

I danas ćemo slušaocima porodičnog magazina Radio Beograda 1, u saradnji s Domom omladine Beograda, `Akademijom 28`, Kulturnim centrom Čukarica i Operom i teatrom `Madlenijanum`. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Pratimo dešavanja na fudbalskim terenima u Srbiji i Evropi, kao i sve druge aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво