Novosti dana

Godinu dana od hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, policijski inspektorat u Prištini pokreće istragu o tom slučaju, posle žalbe zamenika ministra unutrašnjih poslova Milana Radojevića, piše Koha ditore. Hapšenje su tada obrazlagali rečima da je Đurić zanemario odluku vlasti o zabrani posete Kosovu i ušao nezakonito, alternativnim pravcima.

Specijalne policijske jedinice su, podseća list, otišle na sever, uglavnom naseljen Srbima i ušle u zgradu gde su bili prisutni srpski ministri Vlade takozvanog Kosova i drugi učesnici. Neki građani su povređeni u akciji pošto su pokušali da spreče policiju da uhapsi Đurića. Povređen je i tadašnji ministar poljoprivrede Nenad Rikalo. Policija je uhapsila Đurića i sa lisicama na rukama odvela ga u u Prištinu uz primenu sile.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je da će se u naredih 20-ak dana znati da li će izbora biti u junu ili u martu naredne godine. Stefanović je objasnio da je jun prvi realan, mogući termin za održavanje izbora. Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović ocenila je da su izbori najbolji način da se vidi šta građani misle. Ona je rekla da je Predsedništvo SNS-a ovlastilo lidera stranke Aleksandra Vučića da donese odluku o eventualnom raspisivanju izbora.

U Parizu je održan sastanak predsednika Francuske i Kine, Emanuela Makrona i Si Đinpinga, nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera. Glavna tema su bili odnosi Evropske unije i Kine. Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je istorijsko rivalstvo između Unije i Kine i pozvao obe strane na jačanje multilateralizma, dok je kineski predsednik Si Đinping rekao da je saradnja glavna u odnosima Kine i Evrope i da su nadmetanja bezazlena. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ponovo je zatražio da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu, odnosno isti stepen pristupa, kao što kineske kompanije imaju u Evropi.

Ciklon "Idai", koji je 10 dana besneo u tri države na jugu Afrike, ugrozio je više od milion i 850 hiljada ljudi u Mozambiku, saopštila je Agencija Ujedinjenih Nacija za humanitarna pitanja. Broj žrtava je porastao na više od 750, što nije konačan broj. Oko 230 hiljada raseljenih smešteno je u kampove širom zemlje. Vlasti Mozambika kažu da se stanje u Bejri popravlja, da je otvoren glavni put, i omogućena lakša dostava humanitarne pomoći.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво