Novosti dana

Na današnji dan, pre 20 godina, u 19 sati i 45 minuta počeli su vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju. Procenjuje se da je za 78 dana bombardovanja poginulo oko 2.500 civila, 750 vojnika i policajaca, 6.000 civila je ranjeno, a šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Odluka o bombardovanju doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana. Razlog za napad su bili, kako je obrazloženo, neuspešni pregovori u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Kosova i Metohije. Predsednik savezne Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović izjavio je da se rukovodstvo zemlje do poslednjeg trenutka nadalo da neće doći do bombardovanja.

Momir Bulatović je, gostujući u specijalnoj emisiji "Sedmica" Radio Beograda 1, rekao da je do bombardovanja došlo zato što je NATO, obeležavajući 50 godina, tražio smisao postojanja.

„Prva meta smo bili mi i zato su nam u Rambujeu postavljali nemoguće uslove," istakao je Bulatović. "U Rambujeu nam je ponuđen politički sporazum koji je naša delegacija prihvatila, a albanska nije, ali je taj papir odmah povučen posle toga pa je donesen dokument koji je napisala Medlin Olbrajt u kome ako ga prihvatite doći ćete do toga da vas NATO okupira, a ako ga ne prihvatite onda će vas NATO napasti sa namerom da vas okupira", objasnio je Bulatović. Papir u Rambujeu se nije odnosio na Kosovo i Metohiju i na položaje Albanaca, nego se odnosio na kompletno stavljanje potpune infrastrukture SR Jugoslavije pod komandu NATO-a, dodao je tadašnji predsednik Vlade SRJ.

Polaganjem venaca, paljenjem sveća i minutom ćutanja, obeležen je Dan sećanja na žrtve NATO agresije i odata pošta radnicima ER-TE-ES-a koji su poginuli na radnom mestu u bombardovanju 99-te godine. Vence na spomenik "Zašto?" u Tašmajdanskom parku položile su porodice poginulih radnika, predstavnici ministrstva kulture i informisanja, grada Beograda i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević. Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, rekao je da porodice punih 20 godina traže odgovor na pitanje zašto je 16 ljudi moralo da pogine i zašto ih niko nije zaštitio. Dodao je da su porodice stradalih radnika RTS-a dobile obećanje da će na mestu razrušenog dela zgrade biti Memorijalni kompleks i u okviru njega memorijalna soba posvećena poginulima.

Državna ceremonija obeležavanja 20. godišnjice od početka NATO agresije biće održana večeras u Nišu. Prisustvovaće predsednik, premijerka, ministri, predstavnici vojske, crkve i diplomatskog kora, kao i brojni građani. Prenos akademije iz Niša možete pratiti na našem programu od 19 časova i 45 minuta.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Marica Serdar.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво