Vreme sporta i razonode

Kako se `proizvode` šampioni? Tako bi mogao da glasi podnaslov ove emisije, `stare dame` Radio Beograda 1, koja je nedavno obeležila 59 godina svog medijskog života. Veći deo sportskog bloka posvećen je atletici, koja je u zamahu kod nas i koja svakodnevno izbacuje nove asove, potpuno ravnopravne na evropskoj sceni. U prethodnim emisijama slušali smo Gorana Obradovića, Marka Milinkova, Nevena Ranića- oni su ti koji kreiraju sudbine i karijere mladih naraštaja `kraljice sportova`. Radujemo se što je danas sa nama Strahinja Jovančević, osvajač bronzane medalje na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Glazgovu, baš kao što nam je milo što s njim dolazi i njegov otac i trener Milorad. Uvek ih je lepo videti zajedno, dobri rezultati ne izostaju. Odmah posle današnjeg gostovanja, do koga je bio u `medijskom karantinu` u Novom Sadu, Strahinja ide u dvoranu `Aleksandar Nikolić`, gde će navijači Crvene zvezde s njim podeliti radost zbog dragocene medalje, uoči polufinalnog duela košarkaša sa večitim rivalom Partizanom.

Mirjana Stojanović je još jedna od istaknutih figura naše atletike. Među bitnijim protagonistima dugogodišnje borbe da `kraljica sportova` dobije svoju dvoranu, to je sada ona lepotica na Banjici, u koju sve radije i u sve većem broju odlaze ljubitelji sporta. Pamti se njena vrhunska saradnja sa Emirom Bekrićem, učestvovala je aktivno i u fazi razvoja Ivane Španović, a i sada je maksimalno aktivna u svom klubu, Partizanu, gde maksimalno prenosi znanje devojkama i mladićima pred kojima je lepa karijera. Svojevremeno proglašavana za najboljeg trenera Evrope i zaslužnu građanku sportske Srbije, spremna je za nova vrhunska ostvarenja. 

Lakonoga Verica Đorđević iz Smedereva, drevnog grada na Dunavu, teška nepunih 47 kilograma, prvakinja je Srbije u ultramaratonu. Do ove titule je došla nedavno na Adi Ciganliji, za obaveznih šest sati trčanja `izgurala` je 68,5 kilometara. Prethodno je na treninzima trčala najviše 31 kilometar. Zanimljivo je, članica je atletskog kluba Surčin i, još zanimljivije, sa Zvonkom Lozančićem, svojim trenerom, taktiku za treninge i ovo takmičenje ima posredstvom SMS poruka. Nezamislivo i nezabeleženo. Lozančić, tvorac brojnih atletskih asova i neumorni pregalac u ovom sportu, i posle ovog uspeha, Vericu bi najradije `video` u klasičnom maratonu. Dele ih kilometri, deca koju Verica podiže sa svojim suprugom, kao uzorna majka, biće zanimljivo videti šta će izaći iz svega toga. Naši gosti su upravo Verica Đorđević i Zvonko Lozančić, oboje očekuju podršku Atletskog saveza Srbije, kako bi bili neprevaziđeni tokom zajedničke saradnje, i to ne samo u okvirima Srbije.  

Grupa mladih ljudi iz trkačkog kluba `Belgrade Urban Running Team ` pozvana je da učestvuje u jednoj od najzahtevnijih trka na svetu - takozvanoj "The Speed Project " štafetnoj trci koja će se održati 29. marta u pustinji Severne Amerike. Pravila trke gotovo da ne postoje, osim da se grupno istrči 550 kilometara od Los Anđelesa do Las Vegasa. Jasna ruta trke ne postoji, trči se od Santa Monike u Los Anđelesu do čuvenog Las Vegas znaka, ne postoje okrepne stanice pokraj puta - što znači da trka neprestano traje u proseku tri dana i noći, po veoma izazovnom pustinjskom terenu. O ovome nam pričaju članovi tima, Sandra Atijas i Aleksa Jovanović.  

Kad smo već toliko `zabrazdili` u atletiku, koja je divan i zdrav sport, nećemo propustiti da najavimo ni Novosadski polumaraton, koji se održava sutra u `srpskoj Atini`. Olivera Moldovan, trofejna kajakašica, od skoro predsednica KK BSK, pominje neke dobre ljude, volontere i humaniste, koji čine sve da sačuvaju prirodu, ujedno su pomogli i ovom klubu, oplemenivši prostor oko kanala Vizelj u Borči, gde treniraju mladi sportisti. Danas počinje i finalni turnir Kupa Srbije za rukometaše u Smederevu, odakle nam se, sa prve polufinalne utakmice Dinamo Pančevo - Metaloplastika, javlja Dejan Nikolić. 

Tokom emisije, pratićemo kretanje rezultata na utakmicama Prve lige Srbije u fudbalu, ženske regionalne VABA lige u košarci između Crvene zvezde i Budućnosti, najavljujemo i večerašnji, prvi duel plej ofa ABA lige između košarkaša Crvene zvezde i Partizana. U susret utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, čućemo šta od predstojećeg duela u Portugalu od naše reprezentacije očekuju nekadašnji fudbalski asovi Radmilo Mihajlović i Rade Zalad. Paralelno, vodimo računa i o dešavanjima u svetu javnog, kulturnog i umetničkog života. Pridružiće nam se u studiju Jovana Nikolić, jedan od selektora programa 66. Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Dvadeset peti Festival pozorišnih inscenacija autora iz regiona Dida- Pivnice, kao i svi prethodni, ima za cilj da zainteresuje javnost za slovačku dramsku umetnost. U Gradskom pozorištu u Rumi 28. marta otvara se 25. `Art Trema Fest`. U Kruševcu nas od 30. marta očekuje festival humora i satire `Zlatna kaciga`. `Ovčarski dani` biće obeleženi 30. marta u selu Sakule, kraj Opova. Društvo pčelara Rusanda 31. marta organizuje tradicionalni, međunarodni `Pčela fest`. Pokret gorana i Centar volontera Pančeva 21. marta obeležavaju Dan šuma, potom- kroz tri dana- i Dane parkova. Prvi sajam plesno- akrobatskih veština u Srbiji održava se 30. marta u `Dorćol Placu`.

Izložba radova Lazara Šoševića predstavljena je u novim prostorijama Galerije kluba `Artium` u Kragujevcu. Umetnica Vesna Udicki- Vučetić ima samostalnu izložbu u Galeriji `Akademije 28`, u Nemanjinoj ulici 28 u Beogradu. U Galeriji `Art For All` u toku je izložba digitalnih kolaža Snežane Mijić. U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je postavka `Mila moja- dečije igračke od praistorije do danas`. Mlada violinistkinja Miona Topalović ima solističko veče u petak, u `Galeriji 73`, u okviru programa `Ars Musicum`. 

U izdanju `Kreativnog centra`, objavljen je još jedan koristan priručnik namenjen roditeljima- `Ilustrovani ključ za dečje krize`. `Say Cheese`, tako se zove izložba Željke Aleksić u Galeriji `Remont`, kuriozitet- pre odlaska na studije na Likovnoj akademiji u Beču, umetnica je obezebeđivala egzistenciju radeći u lokalnoj prodavnici mleka i mlečnih proizvoda. U Jugoslovenskoj kinoteci u ponedeljak je premijera kratkog filma `Šoker`, u režiji Nemanje Obradovića, o ovom ostvarenu govori glumica Jelica Kovačević. Predstava `Ovaj će biti drugačiji`, Staše Bajac, u režiji Đurđe Tešić, premijerno je izvedena na sceni `Ateljea 212`. U `Zvezdara teatru` najavljena je premijera predstave `Feliks`, prema romanu Vladimira Kecmanović, u dramatizaciji Koste Peševskog i Darka Bajića- ovaj komad najavljuje nam glumica Andrijana Oliverić.

`Mikstejp na platnu`- naziv je izložbe autorke Mylenne Nićić, rođene u francuskom gradiću blizu granice sa Švajcarskom, često izlaže u Beogradu. Drama `Moskvičem do pakla` premijerno je izvedena na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, o njoj govori glumac Milrad Damjanović. Premijera obnovljene interaktivne operske predstave za decu `Bastijen i Bastijena` bila je na sceni `Raša Plaović`, Narodnog pozorišta u Beogradu, priča nam rediteljka Ana Grigorović. Najavljujemo i koncert grupe `E Play`, zakazan za 29. mart u klubu `Fest` u Zemunu. Aktuelni autor rubrike `TRN` u `Večernjim novostima`, Bojan Ljubenović predstavio je svoj novi satirični roman `Srbijo, Bog Ti pomogo`. Čućemo, kad smo već kod satire, i ko su dobitnici nagrade `Rade Jovanović`, za najbolju knjigu aforizama. Dvadeset sedmi Međunarodni susreti folklornih prijatelja održaće se 30. marta u Domu kulture Studentski grad.

I ove subote besplatne ulaznice za lepa kulturna dešavanja dodeljuju Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica i Opera i teatar `Madlenianum`. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Sve to garnirano dobrom muzikom, za sve ukuse i generacije.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво