Nedeljom za selo

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, 3. aprila ističe rok da poljoprivrednici preregistruju i zamene stare tablice na traktorima, prikolicama i radnim mašinama. Oni koji to ne učine neće moći da učestvuju u saobraćaju, uključujući i atarske puteve. Registracija, koja podrazumeva tehnički pregled i osiguranje, košta do 100 evra. Novina je da ubuduće neće biti trajne registracije, nego će ona morati da se obnavlja svake godine.

Setva šećerne repe je u toku, a za nekoliko dana počeće i setva suncokreta i ostalih prolećnih kultura. Prema procenama, ovogodišnja setva biće nešto jeftinija od lanjske.

Trenutno stanje u voćnjacima je dobro. Zima nije ostavila negativne posledice, ali još nije prošla pretnja od prolećnih mrazeva. Na sednici Radne grupe za unapređenje uzgoja maline, koja je prošle nedelje održana u Čačku, utvrđeno je da je proizvodna cena tog voća u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu 110, 9 dinara za kilogram, dok je u Prijepolju i Brusu, gde ne postoje adekvatni uslovi za uzgoj maline, proizvodna cena 139,3 dinara za kilogram.

Pokrajina ove godine za subvencionisanje poljoprivrede izdvaja više od 1, 3 milijarde dinara. Pored toga, vojvođanskim poljoprivrednicima na raspolaganju su i povoljni krediti za unapređenje proizvodnje.

Predstavićemo vam i socijalno preduzeće Radanska ruža iz Lebana, koje se bavi preradom voća i povrća, po tradicionalnoj recepturi. U njihovom teglama je, pored autentičnog ukusa, i mnogo ljubavi.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.
Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво