Gosti iz prošlosti

Džejms Stjuart je bio filmski prototip Amerikanca. Često je igrao osobu iz malog mesta, poštenjačinu koja se iz uverenja bori protiv nedaća, čineći da publika misli da će u toj borbi zaista i uspeti. Iako je bio naočit, njegove uloge nikada nisu bile preterano glamurozne. Govor mu je bio pomalo usporen, a skromnost, pitomost i pristojnost isijavali su sa platna. Manjak pretencioznosti činio je da se muškarci identifikuju sa njim, a da žene pokraj sebe požele da imaju zgodnog partnera, koji je pritom i ratni heroj!

Oskar za najboljeg glumca je stigao u ruke Džejmsa Stjuarta 1941. godine. Nagrađen je  za ulogu novinskog reportera Makolija Majka Konora u romantičnoj komediji "Filadelfijska priča" sa Kerijem Grantom i Ketrin Hepbern, reditelja Džordža Kjukora. Poznavaoci prilika kažu da Stjuart uopšte nije imao nameru da dođe na ceremoniju dodele, ali ga je neko od upućenih u odluku žirija pozvao i objasnio da je neophodno da stigne na svečanost. Džems Stjuart je  smatrao  da je Oskara, umesto njega, zaslužio njegov najbolji drug Henri Fonda,  te godine takođe  nominovan za priznanje.

Nekoliko sati po završetku glamuroznog događaja, laureatu je zazvonio telefon. Bio je to njegov otac, koji nikada nije bio oduševljen idejom što mu je sin glumac i koji ga je već nekoliko puta zvao da se vrati u provinciju i okane se zaluđujućih snova. Čuo je vest na radiju, ali mu nije bilo jasno kakva vrsta nagrade je Oskar...diploma, značka, nešto od kamena...? Zatražio je da mu Oskara pošalje na kućnu adresu, u Filadelfijsku ulicu, koja deli isti deo naziva kao i film u kom je njegov sin glumac zavredeo priznanje. Džejms, koji se nikada nije odrekao tradicionalnih vrednosti, poslao je nagradu Američke filmske akademije u svoj rodni grad. Imala je počasno mesto - dvadeset godina je stajala u izlogu porodične prodavnice alata, odmah do ratnih odlikovanja porodice Stjuart.



U Goste iz prošlosti stiže nam američki glumac, Džejms Stjuart.

Autor teksta - Milica Đilas

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи