Novosti dana

Najnoviji potez prištinskih institucija predstavlja pokušaj gušenja osnovnih ljudskih prava Srba na KiM, a krajni cilj je iseljavanje Srba iz Pokrajine. To je za RTS rekao rektor Rade Grbić povodom nacrta kosovskog Zakona o visokom obrazovanju, kojim se Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici integriše u tzv. kosovski sistem.

U Briselu se održava dvodnevni samit Evropske unije. Očekuje se da će glavna tema biti Bregzit. Sastanku će prisustvovati i britanska premijerka Tereza Mej. Uoči samita, nemačka kancelarka Angela Merkel je u Bundestagu rekla da će se  do poslednjeg trenutka zalagati da Velika Britanija ne napusti Uniju bez dogovora.

Pomoć Zaštitinika građana prošle godine zatražilo je skoro 10 hiljada ljudi. Gotovo  četvrtina problema je rešena, navodi se u  prošlogodišnjem izveštaju Zaštitinika građana  koji je stigao u Skupštinu Srbije. Građane najviše muče nerešeni imovinsko-pravni odnosi, a zabrinjava i pritisak na novinare.

54. Međunarodni salona automobila u Beogradu otvara se u 18 časova. Pod kupolom sajma okipiće se 400 izlagača, biće 80 premijera, od čega su mnogi automobili na električni i hibridni pogon. Sajam svake godine proda trećinu novih vozila na tržištu, a trenutno je najveća sajamska priredba u regionu. Veliki proizvođači odustaju od najpoznatijih sajmova i sve više dolaze u Beograd, kaže Miloš Petrović iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Svet obeležava Dan poezije. Proglasio ga je Unesko pre tačno dve decenije. Tradicionalno, Kulturni centar Beograda tih dana postaje centar pesničke reči, sa brojnim gostima i programima, koji se ove godine odvijaju pod naslovom „Čitanje grada". Da li je poezija izgubila trku sa modernim tehnologijama, i koliko mladi čitaju pesme, slušamo u prilogu Ivanke Joksimović.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Naslovna strana: Rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво