Zabavnik

U nedelju, 24. marta 1929. godine u 10 časova i 30 minuta počelo je redovno emitovanje programa Radio Beograda iz zakupljenih prostorija na drugom spratu zdanja SANU, gde je za potrebe Radio Beograda izgrađen moderan studio. Program je najavila Jelena Bilbija Lapčević. Fanfare su označile početak redovnog emitovanja programa Radio Beograda, na talasnoj dužini 455 metara. Hor pevačkog društva "Obilić" otpevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio-dramu "Đakon Stefan i dva anđela". Svečanom otvaranju beogradske radio-stanice prisustvovalo je oko 300 zvanica iz kulturnog i javnog života.

Poslovicu ''Čizma glavu čuva, šubara je kvari'' uglavnom tumačimo kao savet iz praktične medicine. A može biti da je nastala i zahvaljujući priči koja sledi: negde oko 1790. godine grof Gustav od Šlabendorfa našao se tamo gde i većina plemića koji nisu uspeli da pobegnu francuskim revolucionarima - u zatvoru. Doživeo je ono što je tada doživela većina ljudi plave krvi: suđenje na brzinu i presudu da bude pogubljen giljotiniranjem. Nekoliko dana posle odluke suda, kada su stražari ušli u natrpanu ztatvorsku ćeliju i počeli da prozivaju osuđenike na smrt, pomenuti grof je počeo da se priprema za svoje poslednje putovanje.

I dok je on tražio svoje čizme, nastala je velika gužva u ćeliji, stražari su odvojili osuđenike i odveli ih. Grof je ostao u zatvoru i više se niko nije interesovao za njega. Ime mu je bilo precrtano na spisku pogubljenih, da li greškom ili namerno, nije važno, i ostao je još nekoliko meseci u zatvoru.

U Zabavnikovu muzičku kutijicu danas smo spakovali neke rok grupe u kojima su međusobne svađe neizbežne. Malo je bendova koji su toliko poznati po svađi svojih članova poput britanske grupe "Oasis". Gotovo da ne može da prođe mesec dana da braća Lijam i Noel Galager ne kažu nešto loše jedan o drugom u javnosti. Noel je jednom prilikom rekao da bi njegov brat na nastupu posle tri pesme samo izvadio slušalice i otišao, dok je Lijam rekao za brata da je precenjen. Iako se devedesetih činilo da iza toga stoji standardan bratski rivalitet potpomognut velikim količinama alkohola, od 2009. godine njih dvojica više nisu u nikakvom odnosu. Sa svakim novim okupljanjem nastajali su nova svađa i raskol.

Urednik i voditelj: Milena Šiškin

 

Naslovna strana: spikeri Jelena Bilbija i Ivan Kovačević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво