Sportski spomenar

Gost 349. emisije je rukometaš i rukometni sudija Petar Pupić. Kao mladić bio je svestran sportista. Bio je uspešan košarkaš, igrao tenis i stoni tenis. Velikim rukometom je počeo da se bavi prvih godina posle Drugog svetskog rata, a bio jedan od pionira, takozvanog „malog rukometa“ kakvog ga danas poznajemo.

Sredinom pedesetih je postao rukometni sudija, a šezdesetih već bio jedan od najboljih arbitara sveta. Sudio je na muškom Svetskom prvenstvu u Čehoslovačkoj 1964. i na planetarnom šampionatu rukometašica godinu dana kasnije u Istočnoj Nemačkoj.

Posle završetka sudijske karijere, bio je je uspešan rukometni radnik, a kao predsednik Rukometnom saveza Jugoslavije potpisnik osnivačkog akta Evropske rukometne federacije.

U emisiji će između ostalog govoriti: o počecima bavljenja velikim rukometom u Pančevu. Da li je na njega bilo pritisaka da sudi utakmicu mimo pravila i svog sudijskog ubeđenja? Šta se događalo u svlačionici jugoslovenske reprezentacije tokom poluvremena polufinalne utakmice Svetskog prvenstva u Čehoslovačkoj 1990? O svojim zaslugama da generacija Dejana Perića, Nedeljka Jovanovića, Nenada Peruičića... početkom 90-ih dobije šansu da kao veoma mladi igraju u A reprezentaciji. Da li je u rukometnom svetu krajem 80-ih bilo nagoveštaja da će doći do raspada nekadašnje Jugoslavije?

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi Program od 16 do 17 časova.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи