Vreme sporta i razonode

Najbrži mladić Srbije, specijalista za kratke staze, atletičar Partizana i državne reprezentacije,prvak zemlje, nagrađivan na šampionatu Balkana, momak koji ruši sopstvene i tuđe rekorde, učesnik nedavno održanog Evropskog prvenstva u Glazgovu, Aleksa Kijanović, dolazi nam u goste u porodični magazin Radio Beograda 1.

Sa nama će danas u studiju biti i Danilo Pavlović, primač servisa u Odbojkaškom klubu Crvena zvezda, koji je pre nekoliko dana osvojio Kup Srbije, pobedom nad ekipom Radničkog iz Kragujevca .`Crveno-beli` žele da osvoje i duplu krunu, najavljuje ovaj nadareni momak, rođeni Banjalučanin, osvajač MVP zvanja na finalnom meču u Lajkovcu, verujući u dobre partije svoje ekipe i u plej-ofu za titulu šampiona.

Praviće nam društvo i pisac Igor Marojević, govorićemo o njegovom poslednjem romanu `Tuđine`, to je smela potraga za pravom ljubavlju u bombardovanom Beogradu. Dolazi u pravi čas, na dvadeset godina od jezivog čina NATO pakta. Čućemo i neke Marojevićeve muzičke snimke, koje snima u tonskim studijima, za svoju dušu, s ljubavlju i od srca.

`Teatar 5`, osnovan 2002. godine pri Petoj Beogradskoj gimnaziji, ima novu premijeru, četrnaestu po redu, predstava se zove `Garderober`. Sa nama u studiju su reditelj Zoran Rakić i glumac Đorđe Nakić.

Mlada grupa `Harlekin` ima novi, efektan spot, za singl pod nazivom `Ljudi su ljudi`. Promovisaće ga večeras koncertno u Muzičkoj kući `Metropolis`. Gosti su nam članovi benda  gitarista Aleksandar Janković i  klavijaturista Marko Kovačević.

Ova emisija, koja je 13. marta napunila 59 godina medijskog života, nekada se zasnivala isključivo na prenosima fudbalskih utakmica. Nećemo ovoga puta o kvalitetu tadašnjih i sadašnjih igara, makar bismo mogli. Nećemo ni o tome što često na nekom od stadiona ima po 250 gledalaca, pa- ako ne zanima njihove navijače, što bismo zamarali druge slušaoce širom  Srbije? Druga su vremena, ipak svakako vodimo računa da sve najvažnije utakmice, dueli, ne samo u fudbalu, budu `pokriveni` na našm programu, tako je i danas. Reporteri Radio Beograda 1 javljaće se tokom emisije sa susreta Zemun-Radnički i Partizan- Spartak. Iskreno, voleli bismo da bude i više javljanja kolega, ali se utakmice jednog prvenstvenog kola igraju u pet-šest različitih termina, u nekoliko dana, tako je uostalom i širom Evrope.

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu u Kini u grupi D sa selekcijama Italije, Filipina i Angole odlučeno je žrebom u Šendženu. Naš tim može da bude zadovoljan izvlačenjem i sa "azurima" će biti veliki favorit za prolazak dalje. Pošto je legendarni Kobi Brajant izvukao ime nađe selekcije, bilo je jasno da će "orlovi" igrati u gradu Fošanu. Mundobasket u Kini biće 18. po redu planetarno takmičenje, 69 godina posle premijernog izdanja 1950. godine u Argentini, a prvi put će na njemu učestvovati čak 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa. Najavljujemo i interesantan sportski događaj u dvorani `Ranko Žeravica`, na tu temu govori predsednik Kik boksa saveza Srbije Srđan Bugarčić. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvedena je premijera predstave `Natan Mudri, u režiji naše sagovornice Jovane Tomić. Asocijacija Sport za sve organizuje 27. ``Ski fest` od 20. marta na Kopaoniku. 

I ove subote pratimo dešavanja i aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, umetničkog i kulturnog života. Od svega po malo- za svakoga po nešto. Stiže nam još jedan Beogradski festival igre, dešava se od 22. marta do 12. aprila. Svetski dan poezije biće obeležen u petak i u Vršcu, u Salonu kod Porte, zahvaljujući udruženju `Tačka susretanja`. Dan Svetog Patrika tradicionalno, koncertima, obeležava grupa `Ortodoks Kelts`, tako će biti i sutra veče u dvorani `Amerikana`, Doma omladine Beograda. Grupa `Van Gog` priređuje akustično veče naredne subote u `Kombank dvorani`, nekadašnjem Domu sindikata. 48. po redu pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, `Dani komedije` , održava se od 20.do 27. marta u Jagodini. U derbi susretu 6. kola Prve lige Srbije u četvrtak, u sportskoj dvorani `Lagator`, ekipa Loznice dočekuje bokserski klub Metalac iz Valjeva. 

U petak će u svečanoj Sali MŠ "Kosta Manojlović" u Zemunu biće održan koncert pod nazivom "Neispričane priče". Koncert se održava povodom 95. rođendana Vojislava Bubiše Simića, žive legende srpskog i jugoslovenskog džeza, u okviru `Zemunskih muzičkih večeri`. "Bog da prosti" je monodrama nastala po motivima romana „Petrijin venac", Dragoslava Mihailovića, ujedno i Master rad Anite Stojadinović na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U organizaciji Sportsko-plesnog udruženja „Naca" iz Zrenjanina sutra će u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održan humanitarni koncert za porodicu Dudaš. U četvrtak će biti otvorena nova stalna postavka Narodnog muzeja Kruševca, čime će proces rekonstrukcije muzeja, započet 2011. godine, biti priveden kraju. U Galeriji `Art 55` u Nišu u toku je izložba američke umetnice Ketrin Bremberi. Međunarodni festival podvodnog filma i fotografije održava se u Pančevu, od 18. do 25. marta, organizator je Klub podvodnih aktivnosti.

Izložba „Umetnički prostor Nemačka" otvorena je juče u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. U Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` traje izložba skulptura Stanislava Antonića. Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije 22. marta organizuje tribinu pod nazivom `Biljna hrana i prevencija bolesti prostate`. Klub ljubitelja igračaka sutra organizuje 67. po redu Berzu, na kojoj- kao i obično - mogu da se kupe, prodaju i razmene sve vrste igračaka. Od 21. do 23. marta ove godine održaće se 29. „Novosadsko proleće", u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada. Prolećni "Brankovi dani" traju do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, organizator je udruženje „Brankovo kolo. Cvetka Hojnik, renomirana likovna umetnica iz Slovenije će svoje stvaralaštvo prvi put predstaviti beogradskoj publici izložbom "Dark side of the moon " u galeriji `Singidunum` . Upravo ovih dana obeležava se i godišnjica objavljivanja istoimenog, kultnog albuma sastava Pink Flojd. Novu pozorišnu sezonu tetar `Le Studio` započinje predstavom `Istrajnost`.

I u šezdesetoj godini postojanja, emisija Vreme sporta i razonode na prvom i počasnom mestu čuva i pazi ono najsvetije- slušaoce. I danas ćemo dodeliti niz besplatnih ulaznica za fina kulturna dešavanja, u čemu nam tradicionalno pomažu Dom omladine Beograda, `Akademija 28` i Kulturni centar Čukarica. Neče izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Tu je i muzika za sve ukuse, od onih zlatnih festivalskih nota iz sedamdesetih godina prošlog stoleća, do aktuelnih svetskih pop- rok hitova. Pratimo i kretanje rezultata na utakmicama značajnijih evropskih fudbalskih šampionata, kao i sve druge aktuelnost iz sveta koji nas okružuje.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво