Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa španskim ministrom spoljnih poslova Hosepom Borelom istakao je da je Priština donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga, kao i da se ne zna šta će biti njeni sledeći potezi. Poručio je da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu. Predsednik je zahvalio Španiji na podršci koju pruža Srbiji u evrointegracijama, kao na i principijelnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru Briselskog dijaloga.

Izjave Federike Mogerini da će Savet bezbednosti UN morati da verifikuje dogovor Beograda i Prištine ne znači da će doći do promene formata pregovora, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je dodao da inače pregovora nema, a da Priština svoju platformu može da "okači u hodniku parlamenta kao zidne novine ili interno obaveštenje". Dačić je, u razgovoru sa španskim ministrom spoljnih poslova Hosepom Borelom, zahvalio Španiji na snažnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od najvećeg nacionalnog interesa Srbije i istakao da naša zemlja pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Španije.

Rusija je usvojila dokument povodom predstojeće 20-te godišnjice NATO agresije protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, u kojem se ističe da je ta operacija pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu. Kako se navodi u dokumentu koji je usvojio Gornji dom ruskog parlamenta, ta vojna operacija odrazila se negativno na razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji. Ruski senatori podsećaju da je NATO koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

Britanski parlament ponovo je ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu, koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom. Poslanici će danas glasati da li žele da 29-tog marta Evropsku uniju napuste bez ikakvog sporazuma, a pošto se procenjuje da će i to biti odbačeno, sutra bi trebalo da usledi glasanje o produženju pregovora o Bregzitu. Glavni zagovornik referenduma o Bregzitu Najdžel Faraž smatra da bi izlazak Britanije iz Unije mogao da bude odložen za godinu dana. Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da vlada mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i pozvao na vanredne izbore.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво