Читај ми!

Repriza

Pesnik Milosav Tešić

Književnik Mihajlo Pantić je u jednom kritičkom tekstu za pesnika Milosava Tešića rekao sledeće: ''Ono što Milosava Tešića izdvaja od ostalih, a njegovu poeziju čini čujnom i pamtljivom, pre svega je bajalički intenzitet jezika, apsolutno prepuštanje njegovoj magiji.'' Pantić je ustvrdio i to da je ovaj pesnik ''tihi tragač i romornik'' koji osluškuje davne melodije srpskog jezika i ponovo ih oživljava u svojim pesmama.

U večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'' predstavljamo pesnika Milosava Tešića. Milosav Tešić je pesnik, esejista i leksikograf. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je više knjiga poezije - među kojima su ''Kupinovo'', Ključ od kuće'', ''Prelest severa'', ''Sedmica'', ''Mlinsko kolo'' ''Bubnjalica u pčelinjaku'' - i za svoje pesničko stvaralaštvo dobio brojna nacionalna priznanja za književnost. Dugo godina radio je u Institutu za srpski jezik kao urednik Rečnika srpskog književnog i narodnog jezika.

Pesme Milosava Tešića, u kojima se prepliću zvuk, smisao i raznolikost pesničkih oblika, podsećaju na neku vrstu jezičkog praznika. Njegovi  stihovi otvaraju nam  vidik ka svetu u kome živimo, ali nam omogućavaju pogled i u mitske daljine u kojima su nastali i svet i jezik. U emisiji ćemo čuti pesnikova sećanja na detinjstvo i školovanje, na prve susrete sa književnošću, kao i njegova razmišljanja o književnosti, jeziku i poeziji.

Autor emisije: Vojislav Karanović    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи