Romano Them

Narodna poezija kod Roma, čini glavnu sadržinu romske tradicionalne književnosti, koja je uglavnom oralna. Jer, Romi je sve donedavno nisu zapisivali, zbog toga što su uglavnom bili nepismeni.To potvrđuje činjenica da su Romi do skora, kao jedino sredstvo međusobne „pisane“ komunikacije koristili Patrin – List.

Od suštinskog i odlučujućeg značaja je to da li je ta književnost prvobitno nastala u krilu samog naroda ili je nasleđeno kulturno dobro. Jer, istraživanja su potvrdila da je i jedno i drugo mogućno i da se u književnosti mnogih naroda pojavljuju i prepliću oba slučaja.

Kad se kaže narodna književnost, onda se pre svega, misli na usmeno narodno stvaralaštvo ovog naroda koje se prenosili s kolena na koleno. Zbog toga u večerašnjoj emisiji govorimo kako je Bog u romskoj narodnoj poeziji, zastupljen u pesmama kod Roma.

Emisiju pripremili o vode Dragoljub Acković i Una Beriša.
Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво