Novosti dana

Danas 17. put zaseda Međuvladin komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Ruske Federacije. Razgovara se o potencijalima za saradnju u energetici, industriji, transportu, infrastrukturi, inovacijama i obrazovanju. Trgovinska razmena u prošloj godini premašila je tri milijarde dolara. Sa potpredsednikom ruske Vlade Jurijem Borisovom razgovarali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef  diplomatije Ivica Dačić.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici održava se protest Srba zbog toga što su privremene prištinske vlasti usvojile i stavile na snagu Statut preduzeća Trepča, kao i zbog najave registracije tog preduzeća u Prištini, što smatraju još jednom od mera koje za cilj imaju da proteraju Srbe iz pokrajine. Srbi su nezadovoljni uvedenom taksom i inicijativom za ujedinjenje severne i južne Kosovske Mitrovice. Pobuniće se i protiv incidenata i napada na njih, od kojih je poslednji obaranje i razbijanje krsta sa spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac u Velikoj Hoči, te uklanjanje jarbola sa zastavom Srbije.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Srbija prva zemlja van Evropske unije koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti i jedna od najuspešnijih kada je reč o uključenosti žena u politički život. Na medjunarodnoj konferenciji "Za povezanu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena" Fabrici je naveo kako je na evropskom nivou zaposlenost žena nešto iznad 60 odsto, a  muškaraca iznad 71 odsto. On je naglasio da se mora raditi na ekonomskoj nezavisnosti žena, smanjenju razlike u zaradama i sprečavanju rodnog nasilja.

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" obeleženo je 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka. Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da, posle skoro pola veka, TENT ne samo da je sačuvan već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti i modernizovani.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Irena Jelovac.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво