Kojekuda

Šalinac je naselje u opštini Smederevo, na desetak kilometara istočno od samog grada, u plodonosnoj ravnici Godominskog polja, nastalog – kako se kaže – naplavinama Velike Morave, u području njenog ušća u Dunav. A mi vas danas vodimo u Šalinački lug, spomenik prirode i jedinstveno stanište gorostasnih, stoletnih hrastova-lužnjaka.

Sada ih ima više od dvesta. Stari su 200 do 300 godina. Visoki - do 18 metara; obim debla je veći od 4 metra, a prečnik krošnje je skoro 16. Takvih šuma retko gde još ima, iako neka nisu bile nikakva retkost u poplavnim područjima oko Morave i Dunava.

Možda bi i ovaj lug nestao da nije bilo grupice prijatelja koju je okupio Dejan Radovanović, arheolog, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, ali i predsednik Udruženja za negovanje prirodne i kulturne baštine „Hrast", koje je osnovano da bi se spasli preostali gorostasi u Šalinačkom lugu i da bi dobili podmaladak - hrastiće, koji če u nove vekove da prenesu staru priču o veličanstvenosti prirode.

Na šetnju po lugu, pričom, pozivaju vas Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Fotografije preuzete sa: www.svevlad.org.rs

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво