Kod dva bela goluba

Dušan Kovačević rođen je 12. jula 1948. godine u selu Mrđenovcu pored Šapca. Osnovnu školu završio je u Šapcu, a gimnaziju u Novom Sadu. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju studirao je u Beogradu, diplomirao je na odseku Dramaturgije 1973. godine. Radio je kao dramaturg za Dramski program Televizije Beograd. Bio je docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu a od 1988. godine je direktor Zvezdara teatra.

Noćima sanjam pogled sa brda

Sve stare kuće rodnog kraja,

Noćima sanjam zelena polja

I plavo nebo moga Zavičaja.

Priče književnika Dušana Kovačevića o njegovom zavičaju i odrastanju u Šapcu, poput ovih stihova koje je napisao za dramu „ Radovan Treći", osvetljavaju nam kako je zavičaj njegovog dramskog stvaralaštva postala priča.

I zavičaj priča iz kojeg su nastajale njegove drame: „Radovan Treći", „Maratonci trče počasni krug", „Sveti Geogrgije ubiva aždahu" kao i scenario za film „Ko to tamo peva".

Noćima sanjam mlad sam ko nekad,

Kraj stare kuće nasmejan stojim;

Noćima sanjam kako se budim

I buđenja se jedino bojim.

Večeras u emisiji Kod dva bela goluba slušamo sećanja Dušana Kovačevića i njegove priče iz detinjstva. Sećanja na događaje, doživljaje i ljude koji su oblikovali svetove njegovog dramskog stvaralaštva. I povele ga put pozorišta koje živi, oseća i stvara.

Autor emisije Tamara Krstić.


broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]