Vreme sporta i razonode

Zbog prenosa 159. `večitog derbija`, fudblske utakmice između Crvene zvezde i Partizana, ovo izdanje porodičnog magazina kraće je za sat vremena, ali sasvim dovoljno da ugostimo interesantne goste i predstavimo aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života. Danas je sa nama Ivan Golac, jedan od omiljenih junaka mnogih mladosti, jedan od onih koje pamtimo po čojstvu i junaštvu na `zelenom tepihu`, ali istovremeno i po gospodskim manirima koje je pokazivao svuda i na svakom koraku. Srpski fudbalski stručnjak i bivši trener Partizana Ivan Golac pre neki dan primljen je u Kuću slavnih škotskog Dandi junajteda. Golac je od 1993. godine član i Kuće slavnih Sautemptona, engleskog premijerligaša. Zaslužena priznanja za igrača koji je izgarao na terenima na Ostrvu i na trenerskoj klupi.

Na Prvenstvu Srbije u atletici, u dvorani, u disciplini skok s motkom, srebrnu medalju osvojio je atletičar Crvene zvezde Aca Stanković. Ničega tu ne bi bilo neobičnog da Stankoviću nije 52. godina, dok je bronza pripala njegovom godinu dana starijem kolegi iz Partizana Bobanu Stefanoviću. To govori dosta i o njima, ali i o trenutnoj situaciji kod nas u ovoj atletskoj disciplini. Stanković će, dabome, uputiti prave savete naslednicima, skakačima koji dolaze, objasniti im sve draži kraljice sportova i, posebno, skoka u vis. 

`Barselona Gipsy Balkan Orchestra` je međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni. Osim našeg gosta, kontrabasiste Ivana Kovačevića koji je iz Beograda, bend čine španska pevačica Sandra Sangjao, italijanski harmonikaš Matija Širosa, francuski gitarista Žilijen Šanal, perkusionista iz Grčke Stelios Togijas, katalonski klarinetista Dani Karbonelj i ukrajnski violinista Oleksandar Sora. Njihov autentični zvuk dolazi iz upornog i strastvenog istraživanja muzičkog kulturnog nasleđa Balkana i Mediterana. Sve je oblikovano u umetničkoj, veseloj i iskrenoj Barseloni, nudi ukuse i boje katalonskih, grčkih, ruskih, balkanskih pesama punih uticaja ciganskog džeza, rokabilija i izuzetnog ritma i veselja. Prošle godine imali su fantastičan koncert u Centru `Sava`, a već uskoro sledi novo druženje sa beogradskom publikom, tokom aprila, na `Kolarcu` i u `Dorćol placu``.

Iz otalih sfera izdvajamo - izložba fotografija Predraga Zagorca, pod nazivom `Svetlopis Počitelja`, otvorena je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija`. U Salonu kod Porte u Vršcu, `Tačka susretanja` priređuje predavanje dr Dragice Stanojlović na temu `Psihologija dobrote`. Predstava `Prah` večeras se premijerno igra u `Teatru na Brdu`, uz Natašu Ninković i Zorana Cvijanovića. `Gojko Varda- 60 godina posvećenih dizajnu`- to je naziv izložbe u Muzeju nauke i tehnike, posvećene istaknutom industrijskom dizajneru. U Muzeju afričke umetnosti juče je predstavljena izložba `Duhovi Afrike- ritualna zapadnoafrička umetnost`. `Centar beogradskih festivala` predstavlja koncert istaknutih operskih umetnika `Ljubav se zove imenom žene`, 8. marta, u Kobank dvorani, jedna od učesnica je primadona Ljubica Vraneš, mecosopran.

Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin biće predstavljene u ponedeljak, Narodni muzej iz istog grada juče je postavio svoju, gostujuću izložbu `Vasa Pomorišac- od tradicije do moderne`, u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu. Francuski institut poziva zainteresovane na `Mesec frankofonije`, koji ima zaista široku kulturnu ponudu. Interesantan džem- sešn održava se u teatru `Le Studio`. Izložba ručnih radova i predmeta iz davnina u Banatskom Novom Selu, u organizaciji udruženja `Žene Novoseljanke`. `Snovi žene`- naziv je nove knjige Marine Baošić- Čvorović, promocija je u ponedeljak u Kulturnom centru Čukarica. Plesna predstava `Čarobni breg`, u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, biće izvedena prvi put večeras, na sceni `Aleksandar Popović`, Ustanove kulture `Vuk`, među učesnicima je i baletska umetnica iz Celja Mojca Majcen.

Srđan Gojković Gile, sa bendom `Medžik Buš`, 8. marta u prostoru `Dorćol placa` ima koncert pod nazivom `Retko svirane pesme`. I ove godine održava se dvodnevna muzička manifestacija `Metropolis Džez Fest`, biće to 7. i 8. ovog meseca u Domu omladine Beograda i muzičkoj kući `Metropolis` u Makedonskoj ulici. Atletski savez srpskih ekstremnih trka organizuje internacionalnu ultramaratonsku manifestaciju i Prvenstvo Srbije. U muzici Petra Iljiča Čajkovskog i izvođenju Simfonijskog orkestra RTS moći će da uživa publika u Kombank dvorani``, ali i u sali Centra za kulturu u Smederevu.

Srpski slikar Mihajlo Miša Kravcev izlaže svoja ulja na platnu u galeriji u prestižnom delu Milana. Festival `Teatar na raskršću` prvi put se održava od 11. do 19. marta u Narodnom pozorištu u Nišu. Promocija nove zbirke poezije `Cvetovi i nežni vetrov`i, autorke Zorice Nikoline Tasić, održaće se u ponedeljak, 4. marta, u svečanoj sali Udruženja penzionera grada Leskovca. U izdanju `Kreativnog centra`, nedavno je objavljeno nekoliko novih kartonskih interaktivnih slikovnica namenjenih najmlađima. Počela je humanitarna kampanja `Koje je boje srce tvoje ?`, zahvaljujući organizacji `SOS Dečija sela Srbije`.

Govorimo i o monodrami `Nisam bila ovde`, koja je master rad Tatjane Dimitrijević na FDU, u klasi profesorke Gordane Marić. Filip Žmaher će večeras izvoditi najveće hitove domaće i strane muzike na koncertu u jednom beogradskom klubu, kaže da se baš zaželeo dobre svirke. Galerija `Menjačnica` i Gete institut predstavljaju izložbi slika `Bez naslova`, Veljka Vujačića. U Domu omladine Beograda u toku je `festival` velikog umetnika Darka Rundeka. Izložba slika i grafika Zorana i Matije Rajkovića otvorena je u galeriji Centra za kulturu `Gradac` u Raškoj. Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju u sklopu manifestacije `Nedelja mađarske kulture u Srbiji`, i to s predstavom `Avala ekspres`. U Operi i teatru `Madlenijanum` dosta aktuelnosti, uključujući i akcije u čast lepšeg pola. Najavljujemo i koncert povodom otvaranja koncertne sezone Ustanove `Gvarnerijus`- nastupiće klavirski duo koji čine vrhunski mladi umetnici Vuk Božilović i Dušan Grozdanović, dobitnici nagrade „Olivera Đurđević" za najuspešniji kamerni ansambl za 2018. godinu. Koncert Bajage i Instruktora održan u pulskoj Areni pojavio se, zahvaljujući `Jugotonu`, na blu-reju i dvostrukom kompakt disku. Izložba crteža Đurđe Sivački u toku je u `Galeriji 73` na Banovom brdu.

Kao što je poznato, od 18 časova se, uz prenos na programu Radio Beograda 1, igra utakmica Crvene zvezde i Partizana, tokom popodneva ćemo ispratiti kretanje rezultata i na ostalim mečevima Super lige Srbije koji su na programu danas, po običaju- u različitim terminima. U sredu je startovao prolećni deo Prve lige Srbije, već je bilo dosta uzbuđenja, očekujemo ih i ovog vikenda, baš kao i na susretima značajnijih evropskih fudbalskih šampionata, koje ćemo takođe `nadgledati`. Očekujemo i aktuelne informacije iz atletike, tenisa i drugih sportskih disciplina.

Ni ove subote neće izostati predlog jelovnika za nedejlni ručak, za to je već 13 godina kod nas zadužen vitez kulinarstva, akademik gastronomije i čovek iz Ginisove knjige rekorda Milijan Stojanić. 

I ove subote podelićemo dosta lepih nagrada redovnim slušaocima emisije, u vidu besplatnih ulaznica za fina i brojna kulturna dešavanja. Sve to garnirano muzičkim koktelom, sastavljenim od pretežno romantičnih nota - tu su zlatni, večni hitovi iz osamdesetih godina prošlog veka, ali i najnovija ostvarenja domaće i inostrane produkcije.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво