Nedeljom za selo

Vlada Srbije donela je Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu dizel goriva u iznosu od 20 dinara po litru, do 60 litara po hektaru, za najviše 20 hektara. Za tu namenu obezbeđeno je 1,9 milijardi dinara. Prijave se Upravi za trezor mogu podnositi od 1. marta do 31. aprila.

Zbog suše i kasne setve pšenica se trenutno nalazi u fazi bokorenja. Stručnjaci procenjuju da će rod biti smanjen, ali se još ne zna koliko. Još je gora situacija sa uljanom repicom koja na pola površina uopšte nije nikla, pa su je mnogi već preorali.

Zbog opasnosti od afričke kuge svinja, u graničnom području sa Rumunijom sprovodi se pojačan odstrel divljih svinja koje treba da budu svedene na biološki minimum.

Ovih dana voćari su počeli rezidbu, jedan od najvažnijih poslova u voćnjacima. Međutim, prošlogodišnji rod jabuka u pojedinim krajevima još je u hladnjačama jer nije bilo ruskih otkupljivača. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu  Zoran Keserović kaže da će, zarad boljeg plasmana jabuka, proizvođači morati da menjaju sortiment.

Zbog lepog vremena, pčele su počele da izlaze. Novi hladni talas mogao bi da nanese štetu društvima, kažu pčelari i dodaju da se pravo stanje u košnicama neće znati pre kraja marta.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво