Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Raški sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, u nastavku kampanje "Budućnost Srbije". Prethodno je posetio Bogutovačku Banju, Kraljevo i Vrnjačku Banju. Obraćajući se građanima na centralnom trgu u Vrnjačkoj Banji,  predsednik je poručio da država neće dozvoliti da neko dira Srbe na Kosovu i Metohiji. Rekao je da se privremene institucije u Prištini ponašaju neodogovorno, a da su takse uvedene da bi Srbi otišli sa Kosmeta, a Srbija bila finansijski ugrožena.  Srbija neće odustati od nacionalnih i državnih interesa, napominje predsednik Vučić. Planirano je da Vučić tokom posete Raškom okrugu obiđe još Tutin. U 17 časova u  Kraljevu građanima zajedno sa predsednikom, obratiće se i premijerka Ana Brnabić.

Evropski parlament je saopštio da će sledeće nedelje poslati delegaciju poslanika sa izvestiocem Dejvidom Makalisterom  u Beograd i Prištinu kako bi razmotrili političku situaciju i odnose sa Unijom. Uoči posete, Makalister je rekao da je Zapadni Balkan  spoljno-politički prioritet Evropske unije.

Rusija i Belorusija moraće da razmotre zajednički odgovor, ako SAD postave nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropu, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukaššenko. On je rekao da će taj potez biti neophodan u slučaju da Sjedinjene Države krenu s raspoređivanjem novih raketa poššto su se povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju domaću knjigu objavljenu prošle godine pripala je ravnopravno Aleku Vukadinoviću za zbirku poezije „U vatri se Bog odmara",  i Milu Lomparu za studiju „Crnjanski - biografija jednog sećanja". Izbor 31.vi put organizuju Večernje novosti. Nagrada će biti uručena sledećeg meseca na posebnoj svečanosti.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije pucao je u predsednika tog udruženja, a potom izvršio samoubistvo. Ranjeni predsednik AMSS-a je kasnije podlegao povredama. Sa lica mesta izveštava Nataša Aćimović.

U Beogradu počinje 47-mi Međunarodni filmski festival - Fest. U 13 sala biće prikazano 125 filmova, od čega više od 100 premijerno. U glavnom takmičarskom programu je 14 ostvarenja. Svečano otvaranje je večeras u  Centru SAVA, projekcijom filma "Miljenica" Jorgosa Lantimosa.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Marica Serdar 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара